40 ezer éves barlangrajzokat találtak Indonéziában

Sulawesi szigetén (régi néven Celebesz, Indonézia) épp olyan barlangrajzokat alkottak 40 ezer évvel ezelőtt, mint európai őseink. Erre jöttek rá ausztrál kutatók, akik radioaktív időmeghatározás révén jutottak erre az eredményre.

 

 

 

Eddig azt hittük, hogy a művészetek bölcsője Európa nyugati része: most kiderült, hogy Délkelet-Ázsiában is hasonló barlangrajzok születtek legkevesebb 40 ezer évvel ezelőtt – jelentette be Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith egyetem kutatója. Sulawesi szigetén már régóta ismert volt, hogy hét barlangban ősi rajzok vannak, de a tudósok azt feltételezték róluk, hogy legfeljebb 10 ezer évesek. Márpedig a legrégebbi európai barlangrajzok 40 ezer évesek- ezek az El Castillo barlangokban találhatók Spanyolországban.

Mit ábrázolnak a barlangrajzok, melyek vörös, illetve okkersárga színűek? Embereket és állatokat. Az állatok főként disznók. Van közöttük egy furcsa helyi állat is: ez a babirusa. Félig disznó, félig szarvas. Valószínűleg a helybeliek szent állata volt. A hét barlang rajzait persze még alaposan elemezni kell ezután, hiszen nem mindegy, hogy a 10 ezer vagy a 40 ezer évvel ezelőtti művészi felfogás tükröződik bennük. Az mindenesetre tény: nemcsak Európában döbbentek rá az emberek arra, hogy művészi kifejezés révén rögzíthetik a világot, és újra is alkothatják azt. A kutatók most nagy feladat előtt állnak: ki kell deríteniük, hogy milyen is lehetett az az ősi civilizáció, mely Sulawesi szigetén létezett 40 ezer évvel ezelőtt? A munka nem lesz könnyű, hiszen a hét barlang rajzain kívül nem sok utal a 40 ezer év előtti időkre Sulawesi szigetén, Indonéziában – derül ki a Nature című folyóirat beszámolójából.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez