37 éves férfihoz megy feleségül egy 12 éves norvég kislány

Thea 12 éves. Hetedik osztályos tanuló Norvégiában. Szereti a lovaglást és imádja a One Direction nevű zenekart. Blogja szerint hétvégén feleségül megy egy 37 éves férfihoz.

 

Az emberek általában felkapják a fejüket az ilyen hírekre, így mi is megtettük. Különösen azért, mert mindenki megnyugtatására a közelgő esküvő híre nem igaz. Valójában egy nagyon okos víruskampányt elindításáról van szó, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világ számos országában természetes kényszerházasságokra, amikor fiatalkorú lányokat adnak sokkal idősebb férfiakhoz.

A világon kilenc lányból egy férjhez megy 15 évesnél fiatalabban, három pedig 18 éves kora előtt. A csoport, amely elindította Thea kampányát, a Plan Norvégia, egy nemrég alapított gyermekházasság ellenes szervezet, mely a lány történetét kívánja felhasználni, hogy kiemelje az ügyben a norvégok kérdését.

Olaf Thommessen, a Plan Norvégia igazgatója a következőt írta a projekt honlapján:

„Meg akarjuk mutatni, hogy milyen szörnyű a gyakorlatban a gyermekházasság egy olyan környezetben, amely ismeri, hogy a házasélet általában a szerelem gyümölcse, mely boldogsággal és a jövőbe vetett reménnyel jár. Sok lány álmodik az esküvője napjáról, amelyet gyakran az életük legszebb napjaként emlegetnek. 39.000 fiatal lány számára (ennyit adnak férjhez naponta),  az esküvő napja élete legrosszabb napjává válik.”

Thommessen kifejtette, hogy a Thea projekt célja, hogy mozgósítsák a norvégokat Thea esküvőjének megakadályozására.  A terv működött. Az érintett norvégok állítólag felhívták a rendőrséget, hogy figyelmeztessék  a közelgő esküvőre.

A Plan International célja, hogy a világon mindenhol szponzorációs programot indítsanak a rászoruló gyermekek támogatására.

“A kiskorú házasságok sértik a lányok emberi jogait, megrövidítik az oktatás idejét, károsítják az egészséget és élesen korlátozzák a jövőjüket”- írják a Plan International honlapján. “A lányokat, akik korán házasodnak, leggyakrabban megfosztják attól a lehetőségtől, hogy kiteljesedjenek és kiemelkedjenek a szegénységből.”


A Női Kutatások Nemzetközi Központja megjegyzi, hogy “míg a gyermekházasságok aránya a nyugati, a szubszaharai Afrikában lévő országokban a legmagasabb, addig a népesség számát tekintve a legtöbb gyermekmenyasszony Dél-Ázsiában van.”

A gyermekházasság mindazonáltal alapvetően Indiában, Pakisztánban általános, de gyakran előfordul számos dél-ázsiai országban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez