27 embert ítéltek halálra egy robbantás miatt

Egy korábbi hszincsiangi merénylet 58 vádlottjából 27-et ítéltek halálra hétfőn az északnyugat-kínai Kasgár prefektúra bíróságán, tizenketten végrehajtandó büntetést kaptak, tizenötük büntetését két évre felfüggesztették – jelentette az állami média.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület kormányzatának honlapján közzétett információ szerint a legsúlyosabb büntetést a júliusi támadások szervezéséért szabták ki, amelyek során 37 civil vesztette életét. Kilencen életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, húszan négy és húsz év közötti időtartamú börtönt. Két embert próbaidőre bocsátottak. A felfüggesztett halálbüntetés a kínai igazságügyi gyakorlatban lényegében életfogytiglani börtönt jelent.
Több mint két hónapja a Kasgár városhoz közeli két településen a helyi rendőrőrsre és kormányzati épületekre támadtak több tucatnyian. A zavargásban 37 civil életét oltották ki, több mint 90-en megsebesültek. Az áldozatok között egyaránt voltak ujgur nemzetiségűek és han kínaiak. A rendőrök a támadók közül 59-et megöltek, több mint 200 gyanúsítottat őrizetbe vettek.
A helyi hatóságok akkori tájékoztatása szerint a támadás elsősorban Elihsziku járás hivatalait érintette, de néhányan a szomszédos Huangti járásban folytatták a zavargást, harmincegy autóban keletkeztek károk, hatot felgyújtottak. A hatóságok már a nyomozás kezdeti szakaszában közölték, hogy “előre megtervezett terrortámadás” történt.
Kínában az elmúlt hónapokban merényletek sorát követték el, egy piaci, illetve két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek voltak.
A rendőrség terrorellenesnek nevezett kampányt indított, jelentős mennyiségű robbanószert foglalt le, százakat vettek őrizetbe, a bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg nem ritkán igen súlyos ítéleteiket. A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur nemzetiségűek közötti feszültség és a helyi kormányzatok, rendőrség elleni fel-fellángoló erőszak színhelye.
Az ujgurok hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a kínai hatóságokat. Peking és a helyi vezetés alaptalannak tartja ezt, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló – Peking által terroristának tekintett – támadók erőszakos cselekményeikkel a társadalmi stabilitás megingatására törekszenek.
A muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur népcsoport tagjai – az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai – jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez