Lebukott a korrupcióellenes harc ifjú sztárja Kantonban

“A korrupció veszélybe sodorja az országot, a korrupt tisztségviselő veszélybe sodorja családját”- mondta Kanton ifjú első embere miután leromboltatta egy magáról megfeledkezett mandarin engedély nélkül épített luxusvilláját a dél-kínai nagyvárosban.

 

Wan Qingliang-ot (Ven Csingliang) letartóztatták korrupció miatt- jelentette be Kanton egykori első emberéről a kormányzó kommunista párt fegyelmi bizottsága.

Kínában a kommunista párt vezető szerepe szent és sérthetetlen, ezért a kommunista párt első titkára a város első embere. Wan még mindig csak ötven éves, kinevezése idején ő volt a legfiatalabb vezető Kanton élén. Igen népszerű ember volt, már csak azért is, mert a nagy tömegeket vonzó sárkányhajó-versenyeket rendszeresen ő nyerte meg Kantonban. Ezenkívül imádta a focit is, a helyi klub fanatikus híve volt. Munkatársaival szívesen futballozott. Mindenki nagy jövőt jósolt neki.

A tartomány élére új vezető érkezett, aki Kína első embere szeretne lenni, ezért ő is a korrupcióellenes kampány élére állt. Kit láttak az éjszakai élet sztárjaként feltűnni a nyomozók? Kanton első emberét. Pedig a kommunista mandarinoknak szigorúan tilos azoknak a kluboknak a látogatása, ahol a pénzen vett szex hétköznapi gyakorlat. Mást is láttak a korrupcióellenes harc nyomozói. A párttitkár elvtárs olyan építkezési vállalkozók körében mulatta az időt, akiknek gyanús üzleteiről az egész város pletykált. Megkezdődött a pénzügyi vizsgálat, felmerült a korrupció vádja. A korrupció elleni harc egykori hőse ma már maga is a kampány áldozata.

Utódát már ki is nevezték. Ő eddig Tiencsinben volt alpolgármester. Tiencsin és Kanton hasonló méretű város, mintegy 12 millió lakossal. Csakhogy Tiencsin tartományi jogú város, vagyis vezetője hivatalból tagja a Kínát kormányzó kommunista párt felső vezetésének. Kanton viszont Kuangcsou tartomány fővárosa, vagyis a tartományi párttitkár a főnöke Kanton első emberének.

Másként fogalmazva Tiencsin első emberét csak a pekingi központ vonhatja felelősségre, míg Kanton vezetőjét a tartomány főnöke is megtaníthatja kesztyűbe dudálni. Végülis két dudás egy csárdában kicsit sok, még Kantonban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez