“A lányok nem rabszolgának születnek!”

Erről beszélt a 17 éves Malala Yousafzai, miután a kémia órán megtudta, hogy ő kapta idén a Nobel békedíjat egy indiai aktivistával megosztva. A pakisztáni lányt két éve a tálibok fejbelőtték szülőföldjén, mert küzdött azért, hogy a lányok is tanulhassanak.

 

“Melyikőtök Malala Yousafzai?”- kérdezték a tálib fegyveresek, akik megállították az iskolabuszt Pakisztán északi részén.

“Ha nem mondjátok meg, akkor egyenként agyonlövünk mindenkit!”- fenyegetőztek a fanatikus dzsihádharcosok. Erre a diáklányt előlépett, a tálibok nyílt színen fejbelőtték. Szerencsére a golyó nem ért életfontosságú szervet, ezért az orvosok Birminghamben meg tudták menteni Malala Yousafzai életét. A lány családjával együtt ma is Birminghamben él, mert hazájában továbbra is életben van a fejére kimondott halálos ítélet.

“Hálás vagyok apámnak, amiért nem vágta le a szárnyaimat!”- hangsúlyozta a 17 éves lány, aki a legfiatalabb a Nobel békedíjasok közül. “A néma gyerekek szószólója akarok lenni!”- mondta a pakisztáni lány, aki még visszament a fizika és angol órákra a gimnáziumban, ahol tanul Angliában.

A Nobel békedíj 1,4 millió dollárral jár, Malala Yousafzai ezen osztozkodik egy indiai gyerekjogi aktivistával. Együtt úgy döntöttek, higgy meghívják Osloba, a díjátadásra India és Pakisztán kormányfőjét is. A két állam már háromszor háborúzott egymással, az elmúlt napokban is voltak összecsapások Kasmirban, melyet mind India, mind pedig Pakisztán a magáénak tekint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez