Koreai tűzpárbaj

Egy dél-koreai hadihajó figyelmeztető lövést adott le egy észak-koreai őrnaszádra, amely olyan vizeken hajózott, melyet mindkét Korea magának követel. Az észak-koreai hadihajó viszonozta a tüzet, majd visszavonult.

 

 

 

 

Mindezt Szöulban közölték a hadügyminisztériumban. A két Korea között fegyverszünet van, de békeszerződés nincs.

Észak-Korea ifjú diktátora, Kim Dzsongun rendszeresen háborúval fenyegeti meg Dél-Koreát, amely Ázsia egyik legfejlettebb országává vált, ellentétben a világtól elzárkózó kommunista rendszerrel. Jelenleg senki sem tudja, hogy hol van a 31 éves diktátor, aki néhány legutóbbi kép tanúsága szerint bicegett.

Dél-Koreában azt tartják a leginkább valószínűnek, hogy a diktátort megműtötték, s most lábadozik valahol. Helyettese állítólag húga lett.
Közben viszont a diktátor katonai helyettese Dél-Koreában járt. A Honvédelmi Tanács alelnöke, a hadsereg politikai főkommiszárja két magasrangú észak-koreai pártvezető társaságában részt vett az Ázsia játékok záróünnepségein Incsonban. Szöulban találkoztak Dél-Korea egyesítési ügyekkel megbízott miniszterével és az államfő biztonságpolitikai tanácsadójával. A tanácskozásról nem derült ki semmi, de mindenki az enyhülés jeleként értékelte azt, hogy egyáltalán magasszintű eszmecsere folyt a két Korea vezetői között.

Obama, amerikai elnök novemberben Ázsiába látogat, hogy megerősítse az USA számára, hogy a XXI. század Ázsia évszázada. 35 ezer amerikai katona állomásozik Dél-Koreában. Az amerikai atomernyő védelmezi Dél-Koreát egy esetleges északi nukleáris támadással szemben. Észak-Koreának van atombombája és olyan rakétái, melyek akár az amerikaiak támaszpontjait is elérheti Guam szigetén.

Kim Dzsongun így az USA-t is nukleáris háborúval fenyegette meg. Most viszont az ENSZ-ben Észak-Korea képviselője azt mondta, hogy egyelőre nem lesz több atom-és rakétakísérlet. Észak-Korea korábban is tett ilyen ígéreteket, de ezeket aztán megszegte, emiatt súlyos szankciók sújtják az amúgyis gondokkal küzdő világtól elzárkózó kommunista országot.

A hadihajók tűzpárbaja azt mutatja, hogy Ázsia legveszélyesebb határa a két Korea között húzódik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez