Ha a diktátor gyengélkedik húga lép a helyére

A 31 éves kövérkés Kim Dzsongun bokaoperáción esett át. Távollétében húga, Kim Yojong a nagy Főnök. Legalábbis így tudják Dél-Koreában, ahol árgus szemekkel figyelik az északi testvért.

 

 

 

 

 

 

Hol van Kim Dzsongun, a világtól elzárkózó kommunista rendszer mindenható ura? Senki sem tudja, de mindenki találgat. Dél-Koreában azt sejtik, hogy a diktátor túlságosan szereti az emmentali sajtot, emiatt elhízott. Bokája nem bírta a terhelést, emiatt műtétre volt szükség.

Tény, hogy bicegő képek jelentek meg minden észak-koreai ifjú uráról, aki nem jelent meg a parlament ülésén. Ki pótolja őt? Hírek szerint húga, Kim Yojong. Őt először 2010-ben mutatta a televízió, amikor az országot kormányzó Munkapárt konferenciáján apja, Kim Dzsongil környezetében állt. Aztán 2014 májusában a parlamentben már együtt szavazott bátyjával.

Közben azért történt egy és más. Kim Dzsongun megölette nagynénje férjét, aki a rendszer második számú vezetője volt. Azt állította, hogy a befolyásos nagybácsi áruló volt, aki puccsot készített elő. Nemcsak vele, de egész szűkebb családjával végeztek. Mi történt nejével, a rendszert alapító Kim Ír Szen lányával, a diktátor nagynénjével? A hírek szerint öngyilkos lett.

Korábban állítólag ő volt bátyja mellett és mögött a második számú vezető. Ezt a tisztet most a diktátor húga örökölte, akinek politikai nézeteiről végképp semmit sem lehet tudni. A nagybácsinak állítólag azért kellett meghalnia, mert Peking embere volt. Kínai tipusú reformokat javasolt, melyek nem voltak a diktátor ínyére. Valószínűleg azért nem, mert az első kommunista dinasztia harmadik uralkodója a rendszert félti a reformoktól.

Ha a józan ész uralkodik a gazdaságban, akkor a politikai szférában is nehéz fenntartani a Kim dinasztia személyi kultuszát. A másik ok az, hogy Észak-Korea tart Kínától, a hatalmas baráttól. 24 milliós népességével Észak-Korea Kína egyik tartományával azonos lehetne. Phenjanban jól látják, hogy mi vár a Mennyei-Birodalom nemzetiségeire: elég a tibetiek, az ujgurok és a mongolok sorsára utalni Kínában.

A kommunista dinasztia tehát kitart a dzsucse, az önerőre támaszkodás mellett, és továbbra is elzárkózik a világtól, melynek emmentali sajtját olyannyira kedveli a diktátor, Kim Dzsongun.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez