Mondjon le Peking bábja

Több mint 3000 tüntető skandálta ezt a jelszót HongKong főminiszterének irodája előtt. “HongKong kínai belügy”- hangsúlyozta Vang Ji külügyminiszter, aki Washingtonban találkozott John Kerry-vel, az amerikai diplomácia vezetőjével.

 

 

 

 

 

A sárga esernyős tüntetők Leung Chun-ying főminiszter távozása mellett azt is követelik, hogy Peking változtassa meg a választási rendszert.

Eszerint ugyanis demokratikusan választanák meg az új vezetést HongKongban, de a jelöltek listáját előzetesen Pekingnek jóvá kell hagynia. “Ha nem kapcsolunk magasabb fordulat számra, akkor az egész mozgalom kifullad”– hangsúlyozta a diákszervezet vezetője, aki kezdettől fogva a tiltakozás lelke.

Peking pontosan arra számít, hogy a tiltakozás kifullad és HongKong elfogadja azt, hogy politikai rendszerét kívülről irányítják, miközben a gazdaság és az igazságszolgáltatás függetlenül működik. Vang Ji külügyminiszter ezt hangsúlyozta, amikor Washingtonban Kerry külügyminiszterrel tárgyalt. A kínai diplomácia vezetője szerint HongKong kínai belügy, a nemzetközi jog szerint ebbe nincs senkinek sem beleszólása.

Peking egyidejűleg megszigorította az internetes cenzúrát. A HongKonggal kapcsolatos híreket és kommenteket fokozottan ellenőrzik, igyekeznek megakadályozni a “demokrácia virusának” terjedését. Betiltották a társasutazást HongKongba, pedig most van a vásárlók “arany hete”. Október elsején ünnepelték a Kínai Népköztársaság 65. születésnapját.

Kína nemzeti ünnepe egyhetes szabadságot jelent a legtöbb munkahelyen, ezért igen sokan mentek volna vásárolni és nézelődni HongKongba, ahol viszont október elsején kifütyülték a kommunista Kína lobogóját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez