Robotok tánca – Tökéletes egyensúly

A Murata Manufacturing nemrég bemutatott egy 10 darabból álló robotcsapatot, az úgynevezett Murata mazsoretteket, amik úgy táncolnak együtt, hogy közben egy gömbön egyensúlyoznak.

 

 

 

 

 

A Murata mazsorettek a Murata cég negyedik generációs robotjai, melyek elődjei a kerékpározó Murata fiú 1991-ből, a második Murata fiú 2005-ből, majd az egykerekűn egyensúlyozó Murata lány 2008-ból, melyekbe a Murata egyedi technológiáját építette.

Amellett, hogy felszerelték a korábbi robotok irányítástechnikai modulját, az új robotokba egyfajta csoportos vezérlési elv is belekerült, hogy végre elérjék a szinkronizálást, miközben a kis robot pontosan azonosítja relatív helyzetét a térben.

“A robotok három fő technikai jellemzővel bírnak. Az első a fordított inga technológia, mely biztosítja a stabilitás fenntartását. Ezt használta az első MURATA fiú és a MURATA lány is. Most ennek a továbbfejlesztett verziója lett kifejlesztve a Murata mazsorettek számára.”

A robot teste el van látva három giro-szenzorral, mely felel a dőlésszögért, a himbálózásért és a 360 fokos forgásért, valamint annak ellenőrzését végzi. A giroszkópos érzékelőket egyébként fényképezőgépek képstabilizátorában, autós navigációban, valamint az elektronikus menetstabilizáló autós rendszerekben is használják.

“A második funkció a szinkronizálás. A robotok fel vannak szerelve egy csoportvezérlő technológiával, hogy végre a csoportos feladatokat tökéletes egységben hajtsák végre. Ennek eredménye, hogy kis robotok ütközések nélkül mozognak együtt. A számítógép kiszámítja a robotok következő pozícióját, majd parancsokat küld mindegyiknek. Az eredmény egy csodálatosan szép koreográfia.”

“A harmadik funkció az ultrahangos pozíciók mérésére szolgáló érzékelési és kommunikációs technológia. Minden robot feje tartalmaz öt ultrahangos mikrofont és négy infravörös érzékelőt. Két jeladó egyszerre bocsát ki ultrahangot és infravörös fényt. Mivel a hang és a fény sebessége különböző, ennek arányában lehet kimutatni, hogy jelek milyen gyorsan érnek el az egyes robotokhoz.”- Fumitoshi Matsuno kutató, Kiotó Egyetem.

“A csoportos vezérlés technológiáját fel lehet használni a közlekedési rendszerek koordinálásárához is. Ilyen ellenőrzéssel enyhítheti lehet majd a forgalmi dugókat, valamint a baleset-megelőzés is fejleszthető, például rossz látási viszonyok esetén. Célunk, hogy támogassuk a kommunikációt az autók között az utakon, többek között információs táblákkal a kereszteződésekben.”

A Murata mazsorettek a Murata standján láthatók a CEATEC 2014 nevű tudományos rendezvényen, Japánban (október 07-11).

{youtube}Ebgrr4yLlCk{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez