Kivégzik a rendőr egyenruhás erőszakolókat Afganisztánban

Ezt rendelte el Karzai afgán elnök, akinek a mandátuma vasárnap lejár. “Úgy elvertek, hogy azt is bevallottam volna, hogy megerőszakoltam az anyámat” – mondta egy vádlott.

 

Hét embert fogtak el, akiket azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakoltak egy esküvői csoportot Kabul közelében. A tettesek rendőregyenruhát viseltek.

A felháborodás óriási volt egész Afganisztánban. A bíróság rögtön ítélkezett és öt embert halálra ítélt. Jogvédő szervezetek szerint semmiféle valóságos tárgyalás nem volt a bíróságon, és a vádlottakból erőszakkal csikartak ki vallomást. Karzai elnök ennek ellenére aláírta a határozatot, ennek következtében bármikor kivégezhetik az öt elítéltet. Karzai elnök hétfőn adja át az elnöki tisztet Asraf Ghaninak, akit tavasszal választottak meg Afganisztán elnökének. A jogvédő szervezetek felszólították az új elnököt, Asraf Ghanit, hogy akadályozza meg a kivégzést.

Afganisztánban hétfőn iktatják be az új elnököt. Asraf Ghani a patan többséghez tartozik és éveken keresztül dolgozott a Világbankban Washingtonban. A miniszterelnök az elnökválasztáson alulmaradt Abdullah Abdullah lesz, aki a legnagyobb kisebbséghez, a perzsa nyelven beszélő tadzsik népcsoporthoz tartozik. A megválasztott elnök jelezte, hogy aláírja azt a stratégiai megállapodást az Egyesült Államokkal, melyre elődje Karzai nem volt hajlandó.

Karzai egyik utolsó interjújában óva intette utódját: ne higgyen Amerikának! Az USA nem a béke híve!- állította Karzai. “Ha Amerika és Pakisztán komolyan akarná a békét Afganisztánban, akkor az meg is lenne, de erről szó sincs”– állította Afganisztán elnöke, aki 2001 óta tölti be ezt a tisztséget. Karzai kezdetben az USA teljes támogatását élvezte, ám időközben szembekerült Washingtonnal. Amerika korrupcióval vádolta Karzai rendszerét, miközben Karzai elnök azzal vádolta az USA-t, hogy tudatosan szítja az ellentéteket a térségben.

Amerika 900 millió dollárt költött az igazságügyi rendszer korszerűsítésére Afganisztánban, de valószínűleg hiába. Asraf Ghani, az új elnök úgy jellemezte hazáját a Le Monde- nak adott interjújában, mint a világ egyik legkorruptabb országát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez