Shangri-La: tibeti Disneyland kínai turistáknak

Tibeti stílusban épült szállodák és vendéglők, ahol jak húst szolgálnak fel: ez ma Shangri-La, amely egykor a buddhista önmérséklet városkája volt a világ tetején. James Hilton könyve tette világhírűvé a helyet, amely fel is vette régi nevét, hogy új turistákat csábíthasson.

 

 

 

 

“Itt az önmérséklet az úr”- írta Lost Horizon /Elveszett horizont/ című regényében James Hilton 1931-ben. Akkor tibeti favágók éltek itt az ősi buddhista szabályok szerint.

1949-ben megalakult a Kínai Népköztársaság, mely 1950-ben elfoglalta Tibetet. Gyorsan fel is darabolták a dalai láma birodalmát. Megalakult a Tibeti Autonóm tartomány, melynek fővárosa Lhasza, a dalai láma székhelye. Innen menekült el a jelenlegi dalai láma 1959-ben. Shangri-La és környéke Kham földje, jelenleg Jünnan tartomány tibeti autonóm megyéje.

A kínai hatóságok itt is szeretik a pénzt, ezért aztán Zhongdian újra Shangri-La lett, megindult a turistaipar. Egész kis Disneyland épült ki, tibeti díszletekkel. A turisták többsége még kínai, de egyre több a külföldi.

Maguk a tibetiek jak húst csak a sátoros ünnepeken ettek. Azért is voltak oly mértéktartóak, mert nem volt semmijük sem. Ma sem sokkal gazdagabbak, többségük ugyanis nem tudta felvenni a kínai változások ritmusát. A vállalkozók döntő többsége kínai, de amit eladnak az Tibet. Előszöris a látvány: a Himalája, a világ teteje. Azután a hagyományos tibeti építészetet utánzó paloták és házak, és persze az éttermek, ahol a kínai konyha háttérbe vonul a tibeti mögött. A pénzükért a turisták igazi tibeti Disneylandet kapnak.

Mit gondolnak minderről maguk a tibetiek? Nehéz kideríteni. 2008-ban sokan fellázadtak a kínai uralom ellen, azóta Peking vaskézzel uralkodik. Tibeten kívül megtiltották a tibeti nyelvű oktatást. Tiltakozásul élő fáklyák lobbantak fel azokon a területeken, ahol tibetiek élnek, de nem tartoznak a Tibeti Autonóm Tartományhoz. Például Szecsuánban, Csinghajban, Kanszu, vagy épp Jünnan tartományban. 131 ilyen élő fáklyáról tud a statisztika, de lehet, hogy többen voltak, hiszen ezek a területek le vannak zárva a külföldi újságírók elől.

A turistaparadicsomok persze mindenki előtt nyitva állnak, hiszen kell az ősi tibeti szokásokra rácsodálkozó hazai és külföldi turista. Shangri-La tehát már egyáltalán nem az önmérséklet földje, hanem a pénzes turisták nemzetiségi Disneylandje a világ tetején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez