Újabb merényletek a Hszincsiang-Ujgur tartományban

2 ember meghalt és sokan megsebesültek, amikor három helyen bomba robbant Kína nyugati határvidékén, ahol a muzulmán ujgurok egy része nyíltan szembeszáll a hatalommal. A bíróságok közben elítéltek 17 helyi vezetőt, mert nem szálltak szembe erőteljesen a júliusi terrorakciókkal, melyeknek körülbelül 100 halottja volt.

 

 

 

 

 

Új szigorú direktívák érkeztek Pekingből, melyek a “terrorizmus és a szeparatizmus elleni harc fokozását” tűzik ki célul a rendőrség és a bíróságok számára.

“Különösen veszélyes a vallási terrorizmus”– hangsúlyozza a pekingi dokumentum, amely egy korábbi döntés következménye. Nyáron a Tiltott Városban ülést tartott a Kínát kormányzó kommunista párt belbiztonsági bizottsága, Hszi Csinping államfő elnökletével. Ebben felszólítottak minden felelős vezetőt, hogy lépjen fel keményen a “vallási terrorizmus és szeparatizmus ellen”. A fő célpontot az iszlamista ujgur szervezetek jelentik. Az Al Kaidanak van ujgur szervezete, mely korábban Afganisztánban működött, most pedig Pakisztánban állomásozik. A nyáron ők támadták meg Karachi nemzetközi repülőterét, melyet napokra le kellett zárni.

A kínai hatóságok kissé tágan értelmezik a vallási terrorizmus és szeparatizmus fogalmát. Urumcsiban, a Hszincsiang-Ujgur tartomány fővárosában végéhez közeledik egy ujgur professzor pere. Ilham Tohti közgazdász egyáltalán nem szélsőséges, viszont az iránt élénken érdeklődik, hogy miért kínaiak kapják az összes jó állást ujgur földön, ahol az őslakosság jelentős része munkanélküli?

A Kínai Népköztársaság megalakulásakor -1949-ben- a Hszincsiang-Ujgur tartomány lakosságának még a 10%-a sem volt kínai, ma már ők alkotják a többséget. Ők töltik be az összes vezető tisztséget és a gazdasági életben is meghatározó szerepet játszanak. Mindez visszatetszést kelt az ujgur őslakosság körében, ahol sok munkanélküli fiatal hajlik a radikális fellépésre, a Próféta fekete zászlaja alatt. Ezt viszont vaskézzel le kívánja törni a kínai vezetés, amely mindenfajta “szeparatizmust” hazaárulásnak tekint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez