Miért hízik a 31 éves diktátor?

“Mert túl sok ementáli sajtot eszik”- állítják az elemzők Dél-Koreában. “Azért hízik, mert nagyapjára, a rendszer alapítójára akar hasonlítani”- állítja egy szakértő, aki Észak-Koreából emigrált.

 

 

 

 

 

Kim Dzsongun szemmel láthatóan hízik. Videók tanúsága szerint olykor még biceg is emiatt. Túlságosan szereti az emmentali sajtot, melyet Svájcban kedvelt meg.

Kim Dzsongun Svájcban végezte középiskolai tanulmányait és nagyon megszerette a helyi sajtokat, főként az emmentalit. Amint 2012-ben örökölte apjától a hatalmat, rögtön elrendelte, hogy készítsenek otthon is emmentali sajtot. A főnök szava parancs Észak-Koreában, de megfelelő emmentali sajt mégsem készült. Valószínűleg azért, mert a helyi tej nem megfelelő, és a sajtmesterek sem értenek az emmentali sajthoz. A diktátor ezért újabb rendeletet adott ki. Három helyi sajtmester iratkozzon be a sajtakadémiára Svájcban. El is ment a kérvény, de jött az udvarias, ám igen határozott válasz: nem. Svájcban az emmentali sajtot nemzeti értéknek tekintik és nem kívánják, hogy ipari kémek ellessék a készítés titkait.

Maradt tehát a hagyományos megoldás. A svájci sajt importja. Észak-Koreának a szankciók miatt nagyon kevés külföldi pénze van, de ennek jelentős részét arra költik, hogy az ifjú diktátor jól érezze magát. Ládaszám importálják a főnök kedvenc sajtját, kerül amibe kerül. Kim Dzsongun pedig szorgalmasan hízik. Nem is titkolja mázsás pocakját.

Érdekes választ adott erre egy szakértő, aki Észak-Koreából emigrált délre. Északon a kövér szép. A kövérség a hatalom és a siker jelképe, mert csak nagyon keveseknek jut annyi étel, amennyitől elhízhatnak. A lakosság többsége épphogy annyit eszik, amennyi a munkavégzéshez kell. Falun gyakori az éhség, a káderek viszont jól élnek, így Kim Dzsongun pocakját jelzés értékűnek is lehet tekinteni.

Még egy oka lehet arra az ifjú Kimnek, hogy elhízzon. Ez pedig a nevezetes nagypapa, a legendás Kim Ír Szen. Épp húsz éve halt meg a rendszert alapító diktátor, aki viszonylag népszerű volt Észak-Koreában, mert harcolt a japán elnyomás ellen. Fia, a jelenlegi diktátor apja, kifejezetten népszerűtlen volt hazájában, mert uralma alatt összedőlt az élelmiszerellátási rendszer, emberek milliói éheztek a 25 milliós országban.

“A Kim dinasztia harmadik tagja szeretne inkább a viszonylag népszerű nagypapára hasonlítani”- állítja az észak-koreai szakértő Szöulban. Azért tömi tehát magába az emmentali sajtot az ifjú diktátor, hogy mindinkább hasonlítson a rendszert alapító nagypapához, Kim Ír Szenhez, aki Észak-Koreát világtól elzárkózó kommunista “Paradicsommá” tette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez