India fellendül – Jósolja az OECD

India az egyetlen olyan gazdasági nagyhatalom, mely az idén jobb eredményt érhet el, mint amit jósoltak neki korábban. Mindez összefügg azzal, hogy Indiának új kormánya van. Az OECD szerint Kína és India a két biztos pont a globális gazdaságban.

 

 

 

 

India növekedése 5,7%-os lehet ebben az évben, korábban csak 5% alatti GDP növekedést jósoltak. Mindez összefügg azzal, hogy Narendra Modi miniszterelnök kormánya bátran nyit a globális gazdaság irányába, és piaci reformot hajt végre otthon.

A májusban nagy többséggel megválasztott indiai miniszterelnök a diplomáciában is igen aktív. Már a beiktatására is meghívta az ősellenség, Pakisztán kormányfőjét, aki el is ment Delhibe. Modi Japánban a két állam stratégiai szövetségét emlegette. Delhiben Hszi Csinping kínai elnököt látta vendégül. Érvényes meghívása van Amerikába is.

A másik biztos pont a globális gazdaságban Kína. Az idei növekedés várhatóan 7,4% lesz. Ez azt mutatja, hogy bár igen sok problémája van a világ második legnagyobb gazdaságának, de a gyors növekedési ütem egyelőre tartható, ez pedig kedvező nemcsak Kína, de az egész globális gazdaság számára.

Az USA is 3% feletti növekedésre számíthat, ez a válság elmúlását jelzi. Ezenkívül sok jó hír nincs. Japán és Brazília gyengélkedik, Európa pedig deflációval néz szembe, amely olyannyira meggyengítette Japánt az elmúlt húsz évben. Ha a kedvező trendek folytatódnak, akkor India előretörhet a gazdasági nagyhatalmak veresenyében- állapítja meg az OECD jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez