Hat év kényszermunka egy amerikainak Észak-Koreában

“Menedéket kérek Észak-Koreában”- mondta áprilisban a repülőtéren Phenjanban a 24 éves Matthew Miller. Most hat év kényszermunkára ítélték “államellenes tevékenység” vádjával.

 

 

 

 

 

Már régen előkészítettem ezt az “államellenes akciót”- nyilatkozta a CNN-nek a börtönből a kaliforniai fiatalember, aki kérte Obama elnököt, hogy tegyen meg mindent a kiszabadítására.

A most elítélt amerikai fiatalemberrel együtt összesen három amerikai van börtönben Észak-Koreában. Az egyikük még előzetesben, a másikat pedig 15 év kényszermunkára ítélték. Abban a két esetben legalább lehet tudni, hogy mi volt a bűnük. Keresztény irodalmat próbáltak meg terjeszteni abban a világtól elzárkózó kommunista államban, melynek az alkotmánya kimondja, hogy az ateizmus az ország hivatalos ideológiája.

Az USA már többször felajánlotta, hogy Phenjanba küldi Robert Kinget, azt az utazó nagykövetet, aki az ilyen ügyeket intézi Észak-Koreában. Erre már többször rábólintottak Phenjanban, majd az utolsó percben visszavonták a meghívást. Észak-Korea külügyminisztere hamarosan New Yorkba repül, hogy részt vegyen az ENSZ ülésszakán. Erre 15 éve nem volt példa.

Talán ebből az alkalomból sor kerülhet tárgyalásokra az USA és Észak-Korea között. Phenjan ifjú diktátora két célt szeretne elérni. A szankciók enyhítését és egy meghívást Washingtonba. Mindkettőre csekély esélye van. A szankciókat azért mondta ki az ENSZ, mert Észak-Korea fejleszti nukleáris és rakéta erejét és állandóan háborúval fenyegetőzik. Ilyen körülmények között Obama elnök semmiképp sem fogadhatja Kim Dzsongunt, Észak-Korea mindenható urát a Fehér Házban.

Az észak-koreai börtönökben ülő három amerikai sakkfigura ebben a játszmában, melyet Phenjan és Washington folytat. Sorsuk attól függ, hogy az ifjú diktátor épp milyen lépésre készül az USA ellen, vagy épp a kapcsolatok javítása mellett?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez