Tálib főnök parancsára lőtték fejbe Malalat?

“Elfogtuk azt a tíz tagú csapatot, mely 2012 októberében fejbelőtte az akkor 15 éves diáklányt, mert a lányok tanulási jogáért harcolt”- közölte büszkén a hadsereg szóvivője Pakisztánban. “Mindez üres kitaláció”- válaszolták a tálibok.

 

 

 

 

Tálibok állították meg az iskolabuszt, melyen Malala Yousafzai is utazott. “Ha nem jön ki önként, akkor egyenként fejbelövünk mindenkit”- fenyegetőztek a dzsihádharcosok. Erre a 15 éves iskoláslány kiszállt, a tálibok fejbelőtték.

Két másik diáklány is megsebesült. Szerencsére a tálibok kontár munkát végeztek, a kivégzés nem sikerült. A lányt előbb egy pakisztáni kórházba vitték, majd pedig Angliába. Birminghamben megmentették az életét, újra teljes életet élhet. Könyvet is írt rövid és küzdelmes sorsáról, jelölték a Nobel békedíjra is.

Ki adott utasítást Malala Yousafzai kivégzésére?

Maga Radio Mullah, aki Mullah Fazlullah a Swat völgyben vezette a tálib fegyvereseket olyan sikerrel, hogy 2007-ben át is vették ott a hatalmat. Ekkor kapta a Radio Mullah nevet, mert a helyi rádióban hosszú szónoklatokat tartott, melyben mindenkit a tálibok követésére szólított fel. A hadsereg végül kiszorította a tálibokat a Swat völgyből, mely nincs is túl messze a fővárostól, Iszlámábádtól. Mullah Fazlullah előlépett, a tálibok helyettes parancsnoka lett Pakisztánban. “Ebben a minőségében ő adott utasítást Malala Yousafzai kivégzésére”– állítja a hadsereg.

Honnan az információ? Elfogtak 10 embert, akik a gyilkos tálib kommandót alkották 2012 októberében. Ők vallottak rá Mullah Fazlullahra, aki időközben a tálibok főnöke lett Pakisztánban. Elődjét ugyanis az amerikai drónok megölték.

“Nem a tálib parancsnokság rendelte el Malala kivégzését. Az helyi akció volt, melyről a felső vezetés csak később szerzett tudomást”– állítják a tálibok. Szerintük a mostani bejelentés csak arra jó, hogy lejárassa a tálibok új vezérét. Pakisztánban az iszlamista sajtó tele van összeesküvés elméletekkel Malala Yousafzai ügyét illetően. A dzsihádharcosokkal szimpatizáló sajtó szerint nyugati propagandafogás az egész, melynek nincs más célja, mint a tálibok lejáratása.

Malala Yousafzai édesapja viszont üdvözölte a kivégzőosztag letartóztatásának a hírét. Az egész civilizált emberiség nagy győzelmének nevezte, hogy lányának “gyilkosait” végül elkapták. A pakisztáni hadsereg szóvivője egyébként elmondta, hogy már régóta őrizetben van a tálib kommandós csapat, de biztonsági okokból csak most tették ezt közzé. A helyzet bizonytalanságára jellemző, hogy Malala Yousafzai a családjával Nagy-Britanniában él, mert még most is életveszélyes kiállni a lányok tanulási joga mellett Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez