Csaknem kétszeresére nő a cigaretta ára Dél-Koreában

4500 won lesz egy csomag cigaretta ára, ha a parlament elfogadja a kormány törvényjavaslatát. Ez valamivel több mint ezer forint. Eddig egy csomag csak 2500 wonba került. Miért e drámai drágulás?

 

 

 

 

 

A dél-koreai kormány mindenekelőtt azzal indokolja a jelentős áremelést, hogy a férfiak botrányosan sokat dohányoznak ebben az országban. Nagyon sok férfi dohányzik és nagyon sokat szívnak- ez kiderül az OECD jelentéséből is.

Eszerint a férfiak 41%-a rendszeresen dohányzik, miközben az átlag a legfejlettebb országok csoportjában csak 26%. A nők esetében a dohányzók aránya jóval kisebb, ezért az átlag már nem annyira rossz. 23% a dohányosok aránya Dél-Koreában, míg az OECD átlaga 21%. Ezen akar változtatni a dél-koreai kormányzat a drasztikus áremeléssel.

Persze ez csak az egyik ok. A másik, hogy kell a pénz az államkasszába. 2800 milliárd wont remélnek ettől. Ez valamivel több mint 700 milliárd forint. Szép summa még Dél-Koreában is, ahol a GDP meghaladja az 1000 milliárd dollárt. A törvényjavaslat azt is előírja, hogy korlátozni kell a nagy dohánycégek reklám lehetőségeit. Arról nincs szó, hogy a dohánycégek szponzori tevékenységét szabályozzák, pedig ezek a monopóliumok jelentős pénzzel támogatják a pártokat, ezzel persze befolyásolják a döntéshozatalt is.

Így gyáltalán nem biztos, hogy a kormány drasztikus cigarettaáremelési terve módosítás nélkül átmegy a parlamentben Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez