Fukusima után: zöld utat kapott az első japán atomerőmű

A japán atomenergetikai hatóság véglegesen igazolta szerdán a szendai erőmű biztonságosságát, és ezáltal lehetővé vált az erőmű újraindítása a fukusimai katasztrófa után kidolgozott biztonsági előírásoknak megfelelően.

 

A déli Kjúsú szigetén – Tokiótól ezer kilométerre délnyugatra – található atomerőmű két reaktora elsőként teljesítette a 2011-es fukusimai katasztrófa miatt kidolgozott szigorú biztonsági előírásokat. Ezt az atomenergetikai hatóság júliusban igazolta, majd azóta elvégezték ennek műszaki és tudományos felülvizsgálatát, és most a hatóság öt tagja egyhangúlag jóváhagyta az akkori döntést. Az erőmű az értékelés szerint a legsúlyosabb természeti csapásoknak, köztük a fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes ellenállni.

Újraindításáról azonban a hatóság nem dönthet. Ehhez a kormány döntése és a helyi önkormányzat beleegyezése szükséges. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor indítják be a reaktorokat.

Abe Sindzó miniszterelnök – szembemenve a közhangulattal – 2012-es hivatalba lépése óta sürgeti, hogy indítsák újra az ország 48 működőképes reaktorát, amelyet a három évvel ezelőtti katasztrófa után mind leállítottak. Hatalmas gazdasági kárt okoz ugyanis, hogy Japánnak most gyakorlatilag teljes mértékben külföldről importált energiahordozókkal kell kielégítenie igen jelentős áramigényét. Az atomerőművek 2011 előtt a japán energiaellátás csaknem 30 százalékát fedezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez