Ingyen vízum kínai turistáknak Thaiföldön

1000 bahtot, vagyis körülbelül 30 dollárt spórolhatnak így meg a Mennyei-Birodalomból érkező turisták. A kínai turisták nem szeretik a szükségállapotot. Számuk radikálisan csökkent Thaiföldön, ahol a turizmus a GDP 10%-át adja.

 

 

 

 

Az ázsiai országokban megijedtek a szükségállapottól, miközben Európában fütyültek rá. Június volt az első teljes hónap, amikor már érvényben volt a szükségállapot, a kínai turisták száma 41%-kal volt kisebb, mint tavaly.

A további ázsiai számok: Hong Kong -46, Japán -25, Dél-Korea -29. Európában pedig mindössze -3. Augusztusra már kissé javult a helyzet, de a központi turisztikai hivatal szerint a kínai turisták száma mindenképp elmarad majd a tavalyitól, holott ők az első számú nemzet Thaiföldön. Onnan érkezik a turisták 18%-a. Tavaly 6 milliárd dollár volt ebből a bevétel, ami 80%-os növekedést jelentett. Ehhez képest most itt a visszaesés. A szállodaszövetség vezetője kerek-perec a szükségállapot feloldását kérte azokon a területeken, ahol sok a turista.

Ez nem könnyű döntés a katonai kormányzat számára. A kínai turisták kedvenc helye ugyanis nem Bangkok és a tengerpart, hanem Chiang Mai. Az Észak fővárosa, mert volt egy nagysikerű kínai film, amely két kínai szerencsétlenkedését mesélte el Chiang Maiban. A kínaiak tódultak ide, de most a szobák alig fele foglalt a nyári szezon kellős közepén. Az Észak viszont az ellenzék fellegvára, itt élnek a Shinawatra család támogatói, ezért a szükségállapot feloldása itt nem valószínű.

Marad tehát az, hogy ezentúl ingyen kapják a vízumot a kínaiak, és egy háromtagú család ezen már csaknem 100 dollárt spórolhat. Nagy propaganda kampányt is indított a thai kormány, hogy meggyőzze az ázsiai turistákat, hogy a szükségállapot rájuk nem vonatkozik. Thaiföldön abban bíznak, hogy ugyanezt mondják el otthon azok az ázsiai turisták is, akik mégiscsak elmerészkedtek Thaiföldre.

Jövőre már a turizmus fellendülésével számol mindenki, és az egész gazdaság beindul. Bangkokban abban bíznak, hogy az idei rossz nyári szezon csak kivétel lesz, mert a kínai turisták tömegesen visszatérnek Thaiföldre annak ellenére, hogy nagyon megijedtek a szükségállapot miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez