A Shaolin kolostor PR menedzsert keres

Több mint háromszázan jelentkeztek az ősi buddhista kolostor felhívására. Médiatapasztalat és angol nyelvtudás volt az alapfeltétel. Nők is jelentkezhetnek, bár a kolostorban csak férfiak élnek. A Shaolin kolostor a kung-fu egyik fellegvára Kínában, mely az egész világon ismert.

 

 

 

 

Nem kell buddhista szerzetesnek lennie, sőt hívő buddhistának sem a PR menedzsernek. Nem kell vegetáriánusnak sem lennie, pedig ez a kolostorban alapszabály.

A kolostor főapátja Sí Junghszin /Shi Yongxin/ azt viszont elvárja, hogy a PR menedzser ne csak Kínában, de az egész világon növelje a Shaolin kolostor népszerűségét és vonzerejét. A kolostort több mint 1500 éve alapították meg olyan buddhista szerzetesek, akik Indiából hazatérve a Mennyei-Birodalomban is terjeszteni kezdték Buddha tanait. A kolostor hamarosan népszerűvé vált és a hívek hordani kezdték az adományokat. Erre felfigyeltek a rablók is, akik többször betörtek a kolostorba. Nem kímélték a kolostort a császár katonái sem.

Egy főapátnak az a gondolata támadt, hogy a békeszerető szerzeteseknek meg kell védeniük magukat, hiszen a császár katonáira nem számíthatnak. Így alakult ki a Kung-fu harci művészet. Alapját a jóga képezi, melyet Indiából hoztak, de a harci elemeket a kolostorban találták ki. Fegyvert nem foghattak, mert azt a vallás tiltotta, ám a saját testüket tehették fegyverré. Így a szerzetesek a harcművészet mesterei lettek. Átlagosan tíz évig tartott a kiképzés. Ennek eredményeképp lehetett valaki teljes jogú tagja a Shaolin kolostornak.

Utána következett a mesterképzés. Sifu, vagyis mester csak nagyon kevés szerzetes lehetett. Ehhez nem annyira különleges fizikai képességek kellettek, hanem erőteljes szellemi koncentráció, melyre csak igen kevesen voltak képesek. A kínai kommunista párt hatalomra jutása után eleinte üldözte a buddhista szerzeteseket, de a reformkorszakban változott a hivatalos vélemény. A Shaolin kolostor a kínai civilizáció egyik szimbóluma lett, mely vonzotta a turistákat.

Sok film készült a Shaolin kolostorról. A nagy siker kissé a szerzetesek fejébe szállt, és sok kellemetlen tudósítás jelent meg a kolostor belső viszályairól és a meggazdagodásért folyó egyáltalán nem túl etikus harcról. Most a PR menedzsernek helyre kell állítania a kolostor jó hírnevét, és újra a kung-fu kedvelők Mekkájává kell változtatnia az ősi szentélyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez