Indiai atomprogram ausztrál urániummal

30 új atomerőművet akar építeni 15 éven belül India, hogy ezzel javítsa a hatalmas ország energiamérlegét. Ausztrália szállítja ehhez az urániumot. Erről állapodott meg a két állam miniszterelnöke Delhiben.

 

 

 

 

 

Narendra Modi és Tony Abbot megállapodása azért jelentős, mert India még nem írta alá a nukleáris fegyverek terjesztési tilalmáról szóló nemzetközi szerződést.

Ez elvben kizárná az uránium szállítását, de az USA már 2008-ban levette Indiát az embargós listáról, Ausztrália pedig 2012-ben döntött így. Két évig tartottak a tárgyalások, míg megtudtak állapodni a részletekről. Ausztráliában van a világ uránium készletének 40%-a. Tony Abbot ausztrál kormányfő úgy nyilatkozott Delhiben, hogy bár India nem írta alá az atomfegyverek terjesztési tilalmáról szóló szerződést, de a gyakorlatban mintaszerűen betartja azt. Így nincs semmi ok sem arra, hogy ne szállítsanak urániumot Indiának.

Az 1,2 milliárd lakosú ország permanens energia gondokkal küzd. Olykor még a parlamentben is áramszünet van. Az ország a szénre alapozta energiarendszerét, ez pedig korszerűtlen és szennyezi a környezetet. India mindenképp váltani akar és a világ egyik legnagyobb nukleáris fejlesztési programját hajtja végre.

15 éven belül a 13-szorosára akarja növelni a nukleáris energia termelését. Ehhez 30 új erőmű kell, melyhez az urániumot Ausztrália szállítja majd, ahogy erről a két állam kormányfője most megállapodott Delhiben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez