Indiai-afrikai csúcs

54 állam-és kormányfőt várnak az India-Africa Forum-ra, melyet decemberben rendeznek meg Delhiben. Az indiai külügyminiszter jelentette be a csúcstalálkozót a parlamentben.

 

 

 

 

Augusztusban volt az USA-Afrika csúcs Washingtonban, jövőre tervezik a Kína-Afrika csúcstalálkozót. India sem akar nagyon lemaradni.

Eredeileg június volt a harmadik indiai-afrikai csúcs időpontja, de aztán rájöttek arra, hogy tavasszal választásokat tartanak Indiában, ezért nem lenne jó ilyen korán összeülni, hiszen még nem lehetett tudni, hogy ki alakít kormányt. A Dzsanata párt megnyerte a választást és Narendra Modi megalakította kormányát. Diplomáciája igen aktív. Mindjárt a beiktatási ünnepségre meghívta az ősi ellenség, Pakisztán miniszterelnökét, aki el is ment Delhibe. Nemrég járt Modi Japánban, ahol stratégiai együttműködésről beszélt, Kína ellen. Hamarosan Delhibe látogat Hszi Csinping kínai elnök is. Narendra Modinak érvényes meghívása van Amerikába is. Ebbe a sorba illeszkedik az indiai-afrikai csúcstalálkozó.

India nagyon le van maradva ezen a téren Kína és az USA mögött. Pedig Gandhi, a független India megalapítója Dél-Afrikában volt ügyvéd. Ma is virágzó indiai kolónia él ebben az országban, amely India első számú gazdasági partnere a fekete kontinensen. Ennek ellenére India sokáig elhanyagolta Afrikát. Csak 1961-ben járt először indiai miniszterelnök Afrikában. Dzsvaharlal Nehru után 46 év szünet következett. Csak ekkor lépett újra indiai kormányfő a fekete kontinens földjére. Szingh kormányfő Nigériát kereste fel, nem véletlenül. India Nigéria olajának az egyik legfőbb vásárlója. Nigéria olajexportjának egyharmada Indiába megy.

Az első indiai-afrikai csúcsot Delhiben rendezték, a másodikat Addisz-Abebaban, az Afrikai Egységszervezet székhelyén. Áttörést egyik sem hozott. Miközben Kína Afrika legfőbb gazdasági partnere lett -210 milliárd dollár az éves összforgalom- India messze mögötte kullog. Narendra Modi miniszterelnök viszont a globalizáció lelkes híve és mindenképp szeretné az üzleti kapcsolatok erősítését Afrikával, mely a következő évtized legdinamikusabb kontinense lehet, ha a háborúk és polgárháborúk nem akadályozzák ezt meg.

A harmadik indiai-afrikai csúcsot Delhi ultramodern elővárosában rendezik, ott, ahol sok indiai és multi cégnek van főhadiszállása. A Tata, India legnagyobb hagyományos vállalkozása, jó példával jár elől Afrikában. Számos szektorban van sikeres beruházása. India új kormányzata azt szeretné, ha India – Kína nyomában- előretörne Afrikában és a fekete kontinens egyik legfőbb gazdasági partnerévé válna és egyben szimbólumává annak, hogy a Dél képes hatékony együttműködésre a globális gazdaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez