A politikai válság ellenére Thaiföld egyre versenyképesebb

Hat helyet ugrott előre és a 31. helyre jött föl Thaiföld a világ 144 vizsgált országa közül, már ami a gazdasági versenyképességet illeti. A költségvetés csaknem egyensúlyban, az infláció mindössze 2%. A politikusokba vetett bizalom viszont minimális. Thaiföld csak a 129. helyen van a 144-ből.

 

 

 

 

A felmérés még azelőtt készült, hogy a hadsereg májusban átvette volna a hatalmat. Féléves krízis előzte meg a hatalomátvételt, minden bizonnyal emiatt süllyedt oly mélyre a politikai osztály megbecsülése Thaiföldön.

Időközben a puccsot irányító tábornok Thaiföld miniszterelnöke lett, a demokrácia visszatérése a távoli jövőbe tolódott ki.

A gazdasági tények kedvezőek. Az ország tavaly 4,5, az idén 4,7 pontátlagot ért el, vagyis a gazdaság jól teljesített a politikai válság idején is, beleértve a turizmust is. Az export adatok is kedvezőek. Vannak persze kritikus elemek itt is. A vizsgálat a hazai versengést hiányolja, vagyis, hogy az állam védelmezi a hazai piacot, így a nemzetközi verseny ott nem bontakozhat ki annyira, mint sok más országban.

Egyébként sok más ázsiai országban is ez a helyzet. Indiában például a mérsékelt baloldali Kongresszus Párt korlátozta a külföldi versenyt a hazai piacon. Miután tíz év után elveszítette hatalmát, Narendra Modi miniszterelnök – radikálisan jobboldali Dzsanata párt nevében- piacbarát politikát ígért és nyitást a globalizáció irányába.

A versenyképességi listán egyébként Svájc az első és Szingapúr a második. Magyarország a 60-dik, még Románia is elé került, mely az 59-dik. Mindkét állam 4,3 pontot ért el a versenyképességi listán. Régiónk éllovasa Csehország, mely a 37-dik a listán. Magyarországot megelőzi még Azerbajdzsán, Kazahsztán és Bulgária is. Finnország a 4-dik a listán. A nagyhatalmak közül az USA a harmadik, Németország az ötödik és Japán a hatodik. Kína a 28-dik helyet érte el. Itt az egyik fő probléma a korrupció.

Éppúgy, mint Thaiföldön. Az egykori kormányfőt, Shinawatra Thaksint korrupciós vádak alapján buktatták meg és ítélték börtönbüntetésre. Ő jelenleg száműzetésben él, onnan irányítja az ellenzéket. Épp a neki szánt amnesztia terve váltotta ki a politikai válságot, mely a puccshoz vezetett el. Thaiföldön a válság idején teljesen elfogyott a bizalom a politikusok iránt. A jelentés a politikai és gazdasági intézményrendszert is csak a 93-dik helyre tette a 144 vizsgált ország közül.

Ez persze még a puccs előtti állapotot rögzíti. A hadsereg határozottan látott hozzá az intézmény rendszer átszervezéséhez. Minden fontos pozícióba katonák kerültek. Kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja majd Thaiföld nemzetközi versenyképességét? Ezt csak a jövő évi jelentés mutatja majd meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez