Kalifátus az indiai félszigeten?

Ezt tervezi az Al Kaida vezére, aki Pakisztánban él. “Foglaljátok vissza azokat a földeket, ahol valaha a muzulmánok uralkodtak és vezessétek be Allah törvényét, a sariat!”- buzdította híveit Ayman Al Zawahiri, aki a megölt Oszama bin Laden helyettese volt és az utóda lett az Al Kaida élén.

 

 

 

 

 

Pakisztántól Bangladesig, sőt Mianmarig, az egykori Burmáig terjedne az új Kalifátus. Qaedat Al Jihad in the Indian Subcontinent. Ez annak a szervezetnek a neve, melynek feladata a Kalifátus megteremtése.

Főnöke egy bizonyos Assim Umar, aki Pakisztánban vezeti az Al Kaidat. Az ő főnöke nem más, mint a Félszemű Omar, a tálibok vezére, aki már csak magának a vezérnek, Ayman Al Zawahirinek tartozik engedelmességgel. Mindezt maga a vezér mondta el egy videón arabul és urdu nyelven. Az urdu Pakisztán hivatalos nyelve, ezt használtak a muzulmán uralkodók is, akik egyébként Dzsingisz kán leszármazottai voltak. Banglades egykor Pakisztán része volt, de egy polgárháború után önálló állam lett. Indiában több mint 150 millió muzulmán él, ők alkotják a legnagyobb kisebbséget az 1,2 milliárdos országban.

Az amerikai hírszerzés, amely közzétette Ayman Al Zawahiri beszédét a Kalifátusról, arra hívja fel a figyelmet, hogy az Al Kaida háttérbe szorult a többi fanatikus milícia mellett. Utolsó látványos akciója 2001 szeptember 11-e volt. Vezérét, Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban megölték. Az iszlamista terrorizmus második hullámában az Al Kaida szerepe sokkal kisebb. Líbiában más iszlamista szervezetek játszák a prímet, a Kalifátust Szíriában és Irakban egy szakadár Al Kaida szervezet, az ISIS kiáltotta ki.

Ennek ellenére a szervezetnek nagy a befolyása Afrikában és Ázsiában. Az AQIM, az Al Kaida észak-afrikai szervezete, meghatározó szerepet játszott Maliban, amikor az ország északi részét elfoglalták az iszlamista milíciák. A szomáliai Al Shabab, amely az Al Kaida észak-kelet afrikai szárnyának tartja magát, számos terrorakciót hajtott végre. Ennek ellenére az amerikai hírszerzés az Al Kaida tervét egy Kalifátus megteremtésére lázálomnak tartja, de azt nem tartja kizártnak, hogy szeptember 11 táján az Al Kaida terrorakciókat hajt végre az indiai félszigeten is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez