Gyilkosság a seregben: négy társa agyonverte Jun közlegényt

A hadsereg főparancsnoka lemondott azt követően, hogy kiderült: négy társa hetekig kínozta Jun közlegényt, majd annyira megverte, hogy az áldozat belehalt. Az áldozat testéről készült fotó sokkolta a közvéleményt Dél-Koreában.

 

 

 

 

A hadsereg korábban csak véletlen emberölésnek állította be az esetet, de egy emberi jogi szervezet megszerezte a fotókat és közzétette azokat. Ezt követően kényszerült távozásra a főparancsnok.

A katonai ügyészség immár közölte: a négy katona elleni vád immár nem emberölés, hanem gyilkosság. Dél-Koreában kötelező a katonai szolgálat. A 630 ezres sereg jórészt behívott katonákból áll. Dél-Korea szinte permanens hadiállapotban áll Észak-Koreával , ahol több mint egymillió katona áll fegyverben. Már régóta terjedtek hírek a brutalitásról a hadseregben, de eddig ezt igyekeztek eltussolni. Épp a feszült helyzet miatt a hadsereg nagy presztízst élvez Dél-Koreában. A mai fiatalok viszont egyre nehezebben viselik el a katonaélet nehézségeit. Sok szülő igyekszik fiát kimenteni a katonai szolgálat alól. Erre szolgálhatnak orvosi papírok, de külföldi tanulmányok is. Sok dél-koreai azért is küldi tanulni az Egyesült Államokba a fiát, hogy így megóvja őt a katonai szolgálattól.

Ez a gyilkosság a legrosszabb pillanatban következett be a hadsereg számára, hiszen Dél-Koreában mind többen javasolják, hogy az USA-hoz és Európa legtöbb országához hasonlóan szűnjön meg a kötelező katonai szolgálat. Kisebb, de jobban képzett profi hadserege legyen az országnak. Ennek az elképzelésnek az ellenfelei arra hivatkoznak, hogy Észak-Korea több mint egymillió embert tart fegyverben, miközben a lakosság száma csak a fele Dél-Koreáénak.

A két Korea között csak fegyverszünet van 1953 óta. Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen háborúval fenyegeti meg Dél-Koreát, az USA-t és Japánt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez