Ömlik az amerikai pénz Kínába és Oroszországba

Az ukrajnai válság ellenére az amerikai befektetők növelték Kína és Oroszország részét a portfóliójukban. “A befektetők úgy gondolják, hogy ennél rosszabb már nem lesz az orosz válság”- nyilatkozta egy szakértő Zürichben a Bloomberg hírügynökségnek.

 

Kínába 944 millió dollár, Oroszországba 265 millió dollár érkezett az amerikai befektetési alapokból augusztusban. Mindkét tőzsdét alulértékeltnek tartják, ezért bíznak a fellendülésben.

Mindezt annak ellenére, hogy Obama elnök a Baltikumbam igyekszik meggyőzni a nagy Szovjetunió egykori tagállamait, Észtországot, Lettországot és Litvániát, hogy mindenképp számíthatnak az USA segítségére Putyinnal szemben. Brüsszelben az Európai Unió újabb szankciókat fontolgat Ukrajna miatt. Mindez hidegen hagyja az amerikai befektetőket.

Kínával is elhidegült a viszony. Egy kínai és egy amerikai vadászgép majdnem összeütközött Hajnan szigetének közelében. Az amerikai és a kínai szakértők ezt követően egyeztettek a Pentagonban Washingtonban. Közben Pekingben járt az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, aki a stratégiai együttműködés fokozásáról beszélt. Peking jelezte, hogy szívesen betölti a Nyugat helyét az orosz piacon.

Kína már ma is Oroszország legnagyobb gazdasági partnere. Az energiabiztonságért felelős kínai miniszterelnökhelyettes Jakutszkba látogatott, ahol megkezdődött a nagy földgázvezeték építése.

Ez a vezeték 30 éven keresztül látja el szibériai földgázzal Kínát. Ezeket a híreket minden bizonnyal ovassák az amerikai befektetők is, akik HongKong után a legtöbb pénzt Kínába és Oroszországba vitték külföldön a feltörekvő régióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez