Peking nem tart az indiai-japán kapcsolatok erősödésétől

Peking nem mutat aggodalmat Narendra Modi indiai és Abe Sindzó japán kormányfő “összeborulása” miatt, még a nacionalista hangvételéről ismert Global Times című lap is Újdelhi racionalitását hangoztatta kommentárjában, s nem hiszi, hogy Modi partner lenne a “Kína növekvő ereje elleni” – Tokió által szorgalmazott – térségbeli összefogásban.

 

A kínai külügyminisztérium szóvivője hűvösen kommentálta Modi egyhetes útját a szigetországban, azt hangsúlyozta, hogy mind India, mind Kína a térség meghatározó államai, amelyek tartják magukat a békés egymás mellett élés öt alapelvéhez, s független külpolitikát folytatnak.

A Global Times ugyanakkor idézi az indiai miniszterelnök előadását, amelyet üzletemberek és vállalatvezetők előtt mondott Tokióban, s amelyben utalt “a terjeszkedés manapság is sokfelé megfigyelhető, 18. századot idéző gondolkodásmódjára a betolakodással, mások vizeire és más országokba való behatolással, területek elfoglalásával”.

A kínai lap szerint lehet alapja annak, hogy Modi e szavakkal ha nem nevezte is nevén Kínát, a szomszédjára is utalt, de ezzel minden bizonnyal a Kína-ellenes nacionalista érzelmekre kívánt hatni. Tudatosan elégítette ki a média igényét – vélekedett a kínai kommentátor.

A szerző emlékeztetett arra, hogy Kína bruttó hazai terméke ötszöröse az indiainak, Újdelhi (a nagyhatalmaktól) független külpolitikát folytat, értékeli a békét, és Pekinggel közös nevezőre jutott abban, hogy a két ország határvitája nem vethet árnyékot a kétoldalú kapcsolatokra. Tokió és Újdelhi bensőségesebbé váló viszonya növelni fogja mindkét fél “lélektani komfortérzetét”, ám Abe és Modi egymás iránt érzett személyes szimpátiája nem állítható párhuzamba Kína és India kapcsolatával – véli a Global Times.

Hozzáteszi: azon, hogy Kína India szomszédja, nem lehet változtatni, a két ország viszonya pedig nem ellensúlyozható az indiai-japán barátsággal. “Egy indiai központú egységfront létrehozása legfeljebb egy őrült fantázia szüleménye lehet, amelyet Tokiónak a feltörekvő Kína miatti szorongása szül” – fogalmaz a kínai napilap.

A japán és az indiai kormányfő hétfőn Tokióban a kétoldalú katonai kapcsolatok megerősítéséről és az Indiába irányuló japán befektetések megduplázásáról állapodott meg, és a Kínával szembeni stratégiai érdekazonosságaikra is utaltak. A májusban megválasztott indiai kormányfőnek ez az első igazán jelentős, bilaterális jellegű külföldi útja. Beiktatása óta eddig csak a szomszédos Nepálban és Bhutánban tett rövidebb vizitet, valamint a BRICS országcsoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) egy találkozóján vett részt. Megfigyelők szerint Modi kiemelt figyelmet kíván szentelni a japán kapcsolatnak, részben a szigetországi tőke becsalogatása céljából, részben pedig azért is, mert sok téren hasonló nézeteket vall, mint az Indiát idén már egyszer meglátogató Abe Sindzó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez