Kártérítést követelnek a fukusimai munkások

A rossz munkakörülményekre és az elmaradt veszélyességi pótlékokra hivatkozva kártérítést követel a Fukusima-1 atomerőmű két korábbi és két jelenlegi dolgozója a létesítményt üzemeltető cégtől – jelentette kedden a japán média.

 

A négy férfi azt állítja, hogy nem a tevékenységük veszélyességének megfelelő fizetést kaptak a 2011-ben balesetet szenvedett erőmű leszerelésén végzett munkájukért, amely egyebek mellett magába foglalta a sugárszennyezett hulladék eltakarítását és a radioaktív területen való járőrözést is.

Ezért az üzemeltető Tepco energiavállalat, illetve annak több alvállalkozója ellen szerdán fognak pert indítani, egyes jelentések szerint 65, más értesülések szerint 90 millió jent (148, illetve 205 millió forint) követelnek a cégektől.

A kártérítés mellett a per célja, hogy felhívják a figyelmet az erőműben uralkodó rossz munkakörülményekre – mondták az érintettek a Fukusima Minju című újságnak.

Ez az első eset, hogy a fukusimai erőmű aktív dolgozói beperlik a Tepcót. A japán sajtó korábban számos fukusimai visszaélésre, illetve a létesítményben uralkodó rossz munkakörülményekre is fényt derített. Egyebek mellett például az is napvilágra került, hogy sok munkást a sugárzástól alig védő ruhában, a radioaktivitás szintjét mérő eszközök nélkül küldtek be a megrongálódott létesítménybe a három és fél évvel ezelőtti katasztrófa után.

A Tepcót azért is éles bírálatok értek, mert a baleset óta alvállalkozók átláthatatlan hálóján keresztül alkalmazta a fukusimai erőműben dolgozókat, részben azért, hogy elhárítsa a felelősséget az esetleges egészségkárosodásokért, részben azért, hogy ezáltal kibújjon egyes munkajogi kötelezettségei alól. Számos jelentés szerint egyébként a japán szervezett bűnözés is részt vett a fukusimai céghálózatokban. “Sokan vannak, akik nem emelhetik fel a hangjukat az ilyen problémákkal kapcsolatban. Lehet, hogy engem elbocsájtanak vagy nem kapok több munkát, de remélem, hogy mások arra fogják használni ezt a lehetőséget, hogy felemeljék a szavukat és hozzájussanak az őket megillető pénzhez” – mondta a perben érintett egyik munkás az NHK japán köztévének.

A Fukusima-1 erőműben a 2011. március 11-i 9-es erősségű földrengés és az azt követő több tízméteres szökőár következtében megszűnt a reaktorokban lévő fűtőelemek hűtése, ami a Csernobil óta legsúlyosabb atomerőmű-balesethez vezetett. A létesítmény jelenleg is folyó leszerelése az optimista becslések szerint négy évtizedet fog igénybe venni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez