A repülőtéri vécé az aranycsempészet Paradicsoma

Hat kiló aranyat gyűjtöttek be két hónap alatt a hatóságok Delhi nemzetközi repülőterén a hármas terminál mellékhelyiségeiben, ahol eddig nem voltak kamerák. Ezt használták ki az aranycsempészek. Ezentúl a kamerák az illemhelyeken is figyelnek az Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren Delhiben.

 

 

 

 

“Milyen nehéz ez a mobiltelefon”- csodálkoztak a takarítók egy vécében. Kinyitották és kiderült, hogy arany rudacskák voltak benne.

Ez nagy fogás volt, a de a repülőtéri vécé valóságos aranybányának bizonyult. Hat kiló arany jött össze egyetlen terminál mellékhelyiségeiben, két hónap alatt. Egy magántársaság alkalmazottjánál 1,2 kiló aranyat találtak.

Hogy dolgoznak a csempészek? Szinte mindig van beépített emberük a repülőtéren. A csempész leszáll a gépről és kimegy a mosdóba. Elhelyezi az aranyrudat a szemétkosárban, majd sietve távozik. Pillanatokon belül ott terem a beépített ember, általában takarító, vagy csomag szállító, aki már teszi is el az értékes árut. Mobiltelefonon egyeztetnek, nehogy az értékes csempészáru illetéktelen kezekbe kerüljön.

Indiában a vámon jelezni kell, ha valaki jelentősebb mennyiségű aranyat hoz be. Ilyenkor vámot is kell fizetni. Ennek összegét nemrég a háromszorosára emelték, azóta 400%-al nőtt meg a csempészett arany mennyisége Indiában. A becslések szerint évente 700 kiló aranyat csempésznek be Indiába, amely a világ egyik legnagyobb aranyfelhasználó országa.

Az 1,2 milliárd lakosú országban óriási az arany presztízse, de vámot fizetni senki sem akar. Ezt használják ki a csempészek, akik nem kockáztatnak túlságosan sokat. Ha valaki lebukik, akkor egy évnél rövidebb börtönbüntetést kap. Persze, ha sokszor bukik meg, akkor már pórul járhat. A visszaeső aranycsempészek akár hét évre is rács mögé kerülhetnek Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez