Katasztrófamegelőzés: legyen otthon elég vécépapír

Erre hívta fel a lakosságot Japán kormánya a nemzeti katasztrófamegelőző nap alkalmából. Szeptember elseje a nagy tokiói földrengésre emlékezteti a japánokat, akik közül több mint százezren veszítették életüket 1923-ban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden japán család tartalékoljon elegendő élelmiszert, tisztasági szert, benzint és készpénzt katasztrófa esetére. Az ipari minisztérium felhívása utal a 2011-es fukusimai katasztrófára, amikor felvásárlási pánik és áruhiány alakult ki a 9-es erejű földrengés és a cunami miatt.

A japán családok többsége nem számol azzal, hogy a katasztrófa áruhiányt okozhat, ezért nem tart otthon komoly készletet semmiből sem. Annál is kevésbé törekszenek erre, mert a japán családok általában kis lakásban laknak a városokban, tehát nem is nagyon van hol tartalékolni élelmiszereket, vagy tisztasági szereket.

A vécépapír helyzet azért különösen problematikus Japánban, mert nagyon koncentrált ennek a fontos terméknek a gyártása a távol-keleti szigetországban. Ráadásul olyan megyében állítják elő a vécépapír csaknem felét, amely igencsak földrengésveszélyes, vagyis könnyen leállhat az egész termelés. Akkor 127 millió japán könnyen vécépapír nélkül maradhat, ezért javasolja most az ipari minisztérium, hogy minden család rendelkezzen egy hónapra elég vécépapírral.

Japánban szeptember elsején emlékeznek a szörnyű környezeti katasztrófára, melyet nagy Kanto földrengésnek neveznek, és amely több mint százezer polgár életét követelte Tokióban és környékén. Azóta fokozottan törekednek arra, hogy földrengésbiztos házakat építsenek.

2011-ben ez sem segített. A földrengés és a nyomában járó cunami megrongálta az atomerőművet Fukusimában. A kár csillagászati és a sugárfertőzés következményeit csak negyven év alatt lehet eltüntetni. Minderre emlékeztet a nemzeti katasztrófamegelőzési nap, melyet hagyományosan szeptember elsején tartanak Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez