Kínaiak vásárolják fel a luxusingatlanokat New Yorkban

“Az átlagos kínai vevő 30-50 millió dolláros ingatlant keres New Yorkban”- mondja a Sotheby’s International ingatlan ügynöke, aki 2008 óta kínai vásárlókra szakosodott. Kínaiak tavaly 22 milliárd dollárért vettek ingatlant Amerikában. Ez egyetlen év alatt 72%-os emelkedést jelent.

 

A 26 éves Cynthia Liu Pekingben született, de ma már New Yorkban él és itt is dolgozik. Itt vett egy luxusingatlant.

“Teniszpálya és uszoda is van a felhőkarcolóban”- lelkesedik az új lakásért.

Szülei eladtak egy értékes ingatlant Kínában, hogy meg tudják venni ezt az elegáns lakást egyszem lányuknak. A kínai ingatlanpiac lefutóban van, míg az amerikai egyre inkább felfelé megy – magyarázza a döntés hátterét Liu kisasszony. Sok kínai nem is lakik az ingatlanban New Yorkban. Befektetési célból veszi meg azt, majd ügynökségeni keresztül kiadja. Így szép pénzt kap bérleti díjért és közben emelkedik az ingatlan értéke is.

Honnan van ennyi pénze a kínai polgároknak, hogy 30-50 millió dolláros luxusingatlanokat vegyenek maguknak New Yorkban és másutt Amerikában? Ezt nem nagyon illik megkérdezni, mert a kommunista párt nyomozói épp ezt firtatják a korrupcióellenes kampány keretében. A kínaiak ezért is mentik ki ilyen módon a pénzüket, nehogy a kommunista párt fegyelmi bizottsága kínos kérdéseket tegyen fel a vagyon eredetét illetően.

Mit szólnak mindehhez New Yorkban? Imádják a kínai vevőket, mert általában készpénzzel fizetnek. Ez ilyen jelentős összeg esetében ritkaság, de a kínaiak jelentős része nem hitelképes Amerikában, ezért a bankok nem adnak nekik hitelt. Ebből persze nem következik, hogy a kínai vevőnek csakugyan van 30-50 millió dollárja egy luxusingatlanra.

Általában családi, vagy más kínai kölcsönből veszik meg a luxusingatlant New Yorkban, vagy másutt Amerikában. Később pedig osztoznak a hasznon, hiszen a kínaiaknak jó orra van. Valószínű, hogy a luxusingatlanok ára tovább emelkedik New Yorkban, hála a sok kínai vásárlónak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez