Digitális személyi Indiában

12 számjegy és egy chip – ez a digitális személyi, melyre India több mint 1200 millió polgára jogosult. Mindez forradalmat jelent, hiszen eddig a szociális segélyek 85%-a nem érkezett el oda, ahova szánták, vagyis a szegényekhez.

 

Négy éve indult a program, melyet a választási kampányban hevesen bírált Narendra Modi. Miniszterelnökként már lelkesen támogatja a programot. Ki is utalta az évi 200 millió euro hátralevő részét. India 650 millió polgára kapta meg eddig a digitális személyit, amely lehetővé teszi, hogy egy írástudatlan szegény is megkapja a szociális segélyt, ujjlenyomat alapján. A chip ugyanis tartalmazza az ujjlenyomatot is, ennek alapján a digitális személyi kizárja a tévedés, vagy a csalás lehetőségét.

Az indiai információs óriás, az Infosys alapító társelnöke javasolta a digitális személyi rendszerét, melyet Aadhaarnak nevezett el. Ez támogatást jelent hindi nyelven. Kezdetben ez az országot akkor kormányzó Kongresszus Párt programja volt, ezért az ellenzéki Dzsanata Párt hevesen bírálta azt. Ám a tavaszi választáson a Dzsanata nagy fölénnyel győzött. Narendra Modi miniszterelnök lett, és támogatásáról biztosította a Támogatást, vagyis a digitális személyi rendszerét.

Bírálói persze vannak az új rendszernek így is. A jogvédő szervezetek attól félnek, hogy Big Brother / a Nagy Testvér / digitális formában születik újjá. El is érték, hogy a Legfelső Bíróság kimondja, hogy a rendőrség csakis a bíróság engedélyével nézhet bele a rendszerbe. Ettől függetlenül a rendszer tovább épül, ugyanis minden politikai párt rájött arra, hogy elemi érdeke az államnak az, hogy a szociális segély eljusson a szegényekhez. Évente több mint 200 milliárd eurót költ India a szegényekre, akik még mindig nagyon sokan vannak az 1,2 milliárdos országban.

Ennek a hatalmas összegnek a 85%-a eltűnik, nem jut el a szegényekhez. Ha ezen változtatni lehet, akkor ez valóságos forradalmat indíthat el Indiában, amely arra készül, hogy Kína és az USA mögött a világ harmadik nagyhalma lesz 2050-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez