A japán kormányfő felkereste a földcsuszamlások sújtotta Hirosimát

Abe Sindzó japán miniszterelnök felkereste hétfőn Hirosimát, ahol hatodik napja folyik a kutatás a földcsuszamlások többtucatnyi áldozata után.

 

A hirosimai tragédia miatt Abe Sindzó megszakította vidéki nyaralását, de bírálatok érték amiatt, hogy miután értesült a tragédiáról, még rövid ideig folytatta a golfozást. Hirosimába érkezve Abe fogadkozott, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy Hirosimában az élet mihamarabb visszatérjen a megszokott kerékvágásba.

A tragédia szerdára virradóra történt a hegyekkel körülvett nyugat-japáni nagyvárosban. Hétfőn két holttestet találtak a földcsuszamlások helyszínén, és ezzel a halálos áldozatok száma 52-re emelkedett. A hatóságok 28 embert még eltűntként tartanak nyilván.
A kutatásban mintegy 3300 tűzoltó, rendőr és katasztrófavédelmi szakértő vesz részt, illetve önkéntesek is segítenek nekik, de nagyon lassan haladnak előre, részben amiatt, hogy a folytatódó heves esőzések miatt fennáll az újabb földcsuszamlások veszélye.

A szerda hajnalban történt fölcsuszamlások legalább 45 épületet döntöttek romba. A város környéki hegyoldalakból lezúduló sár több városnegyedben okozott pusztítást, 15 kilométer hosszan a Nenotanigava folyó mentén. A természeti katasztrófát az okozta, hogy 24 óra leforgása alatt csaknem 240 milliméter csapadék hullott Hirosimára.

A csapadékos időjárás miatt földcsuszamlások történtek másutt is. Vasárnap két ember halt meg Hokkaido szigetén, amikor házukat elsodorta egy sárlavina.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez