Meghalt a guru, aki világhírűvé tette a jógát

Iyengar, aki jóga gyakorlatait azt követően is folytatta, hogy több szívrohama volt, veseelégtelenség miatt hunyt el 95 éves korában. “Élj derűsen- halj meg fenségesen!”- ez volt a jelszava a gurunak, akinek több mint száz iskolája van szerte a világon.

 

 

 

 

 

Yehudi Menuhi, az amerikai hegedű virtuóz volt az első világhírű tanítványa a mesternek. Később Aldous Huxley és más hírességek is csatlakoztak.

Christy Turlington, a híres amerikai modell jóga pózban szerepelt a Time magazin címlapján 2001-ben. Iyengar mester tanítványának vallotta magát.

A guru 18 éves kora óta tanított. Arra buzdította a tanítványait, hogy mindig tökéletesítsék az aszanakat, vagyis a jóga pózokat. A kezdőknek öveket és köteleket ajánlott. Mindig figyelembe vette a tanítványai kívánságait. 1936 óta tanított Punaban, melyet először Indiában, később az egész világon a jóga fővárosának tekintettek, hiszen ott működött Iyengar mester.

A hatvanas években George Harrison és a Beatles együttes járult hozzá a jógavilághíréhez, mellyel azután sokan vissza is éltek. “Ne a gurukat hibáztassátok ezért, hanem a társadalmat”– mondta Iyengar mester, aki 2014 augusztus 20-án halt meg. Holttestét ősi jóga szokás szerint elhamvasztották.

Narendra Modi indiai kormányfő, aki maga is a jóga híve, megemlékezett Iyengar mesterről, aki a többezer éves indiai jóga hagyományt az egész világon elterjesztette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez