Krisnát ünnepli a hindu világ – Tejjel és vajjal

Gyerek Krisnák a trónon, fejükön korona pávatollal. Ők haladnak mindenütt a díszmenet élén, ahol a hindu isten születésének napját ünneplik. Krisna nem más, mint Visnu isten megtestesülése. Visnu a világ ura, aki az alkotó Brahma és a romboló Siva között fenntartja a harmóniát.

 

 

 

 

Krisna a legendák szerint nagyon szerette a tejet és mindenféle tejterméket, ezért is szent állat a tehén Indiában, ahol a lakosság többsége hindu.

Most a Dzsanata párt van hatalmon Delhiben, amely fokozottan fontosnak tartja a hindu örökséget, ezért az ünnepségek országszerte pompásabbak a szokottnál. A szomszédos Bangladesben és Nepálban is ünnepelnek a hindu vallás hívei.

Krisna állítólag annyira szerette a vajat, hogy olykor csent is belőle. Ezt a kedves “vajtolvajt” ünneplik a gyerekek, akik ebből az alkalomból trónra kerülnek Indiában, hiszen az egyfajta gyereknap is, Krisna ugyanis nem más, mint a főisten, Visnu megtestesülése.

Krisnára sokan hivatkoznak és a hívők szektát alkotnak Indiában éppúgy, mint a külvilágban. A páva tollas koronával felvonuló gyerekek keveset tudnak erről. Számukra Krisna a cseles “vajtolvaj”, aki mindig jót akar és valamilyen csalafintasággal mindig el is éri célját.

A harmóniát, melyet Visnu, a főisten reprezentál a hindu vallásban, és akinek ő a megtestesülése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez