Vegyen vesét Sri Lankán 200 ezer dollárért

Végtelen várólisták keserítik a vesebajosok életét. Tízszer kevesebb a donor, mint ahányan várakoznak. Így érthető, ha virágzik a vesekereskedelem. Sri Lanka, India, Pakisztán, Kína és Egyiptom a fő “donorország”. A vevők többsége a jóléti államokban él.

 

 

 

 

Egy harmincas éveiben járó izraeli nő dializisre kényszerült, mert a veséi annyira rosszul működtek. Donor után nézett, ám Izraelben ez teljesen reménytelen, mert a vallási előírások tiltják a szervek kivételét. Maradtak a külföldi lehetőségek.

“Egy vese Sri Lankán 200 ezer dollár”– mondta egy szervkereskedő. Aztán egy másik mást ajánlott: 10 ezer dollár előleg és aztán 140 ezer dollár-euróban. Az izraeli nő összeszedte a pénzt, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy a szervkereskedőt letartóztatták. Kiderült, hogy korábban is voltak már kínos ügyei.

Egy Amerikában élő 83 éves üzletembernek 330 ezer dollárért ígért új vesét, szintén Sri Lankaról. A vevő fizetett is, ám az ígért vese sosem érkezett meg. Ahol igény van, ott piac is lesz. Costa Ricaban 150-200 ezer dollárért nemcsak vesét lehet szerezni, de ezért a pénzért a műtétet is elvégzik. A középkorú izraeli nő ezt az utat választotta. Sikerült is, de az alapvető probléma nem oldódott meg: túl kevés a donor és rengetegen hiába várakoznak.

Közben pedig a szervkereskedelem bűncselekménynek számít. Az izraeli szervkereskedő, aki korábban szolgált a hadseregben is, biróság elé került. Ugyanígy üldözik a szervkereskedelmet az Egyesült Államokban is. A “donor” országokban is tiltja a törvény a vese eladását, de az ellenőrzés nem igazán szigorú. Koszovóban voltak kínos esetek, melyek után szigorú tilalom következett. Egyes jelentések szerint Európa keleti felében és az egykori szovjet tagállamokban is vannak donorok, akik pénzért árusítják a veséjüket.

Elvben persze az embernek két veséje van, de ha csak egy marad, az nagyon megnöveli a kockázatokat. Erről a donorokat nem mindig sietnek felvilágosítani. Persze, ha egy vese Sri Lankán 200 ezer dollárt ér, akkor elhalkulnak az aggodalmak, hiszen ott ez valóságos vagyonnak számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez