Kínai zöldség és gyümölcs pótolja az orosz piacon az európait és az amerikait

Az orosz szankciók hallatán egy kínai kereskedőház hatalmas építkezésbe kezdett Hejlungcsiang határtartományban. Innen exportálják majd a kínai zöldséget és a gyümölcsöt Oroszország keleti részébe.

 

70 ezer négyzetméteres lesz maga a piac és 30 ezer négyzetméter lesz a raktárterület.

A vámkezelés egyszerűsödik. A két állam vámosai együtt vizsgálják át a szállítmány papírjait, így minden meggyorsulhat. Miután az USA és az Európai unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt, Putyin ellenszankciókkal reagált. Betiltotta a zöldség és gyümölcs behozatalát ezekből az országokból, valamint Kanadából és Ausztráliából, melyek szintén szankciókat vezettek be Oroszország ellen. Mindez oda vezet, hogy intenzívebbé válnak Peking és Moszkva amúgyis jelentős gazdasági kapcsolatai.

Jeleneg Kína kereskedelmi partnerei között Oroszország csak a 10. helyen áll, 89 milliárd dollárral. Még a távoli Brazília és Ausztrália is megelőzi. Az Európai Unió az első, ha egybe számoljuk. Különben az első tíz között csak Németország képviseli az Európai Uniót, az USA áll az első helyen.

Pekingben büszkén közölték, hogy Kína lett a világ első számú kereskedő nemzete. Tavaly Kína kereskedelmének az értéke meghaladta a 4160 milliárd dollárt, ezzel megelőzte az Egyesült Államokat, melynek a kereskedelmi forgalma tavaly 3910 milliárd dollár volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez