Ferenc pápa Dél-Koreában

25 éve nem járt pápa Ázsia földjén, ahova most megérkezett Ferenc pápa. A katolikus egyházfőt Dél-Korea elnökasszonya fogadta a repülőtéren Szöulban. Észak-Korea három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki nem sokkal a pápa érkezése előtt.

 

 

 

 

II. János Pál pápa 1984-ben és 1989-ben járt Ázsiában. Azóta ez az első pápai látogatás, mert XVI. Benedek pápa nem kereste fel Földünk legnépesebb kontinensét, ahol viszonylag kevés katolikus él.

Ferenc pápa Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken tesz látogatást. Mindkét országban fontos szerepet játszik a katolikus vallás. A Fülöp-szigeteken a spanyol gyarmati idők óta a lakosság döntő többsége katolikus. Dél-Koreában a lakosság 10%-a, de ez az arány növekszik.

Ferenc pápa boldoggá avat 124 koreai mártírt, akik a XVIII. és XIX. században életüket adták a hitért, amikor a konfuciánus, illetve buddhista uralkodók üldözték a “külföldi vallást”.

Észak-Koreában a kommunista Kim dinasztia ma is üldözi a vallást. Az ateizmus hivatalos állami ideológia. Szöulban most is műsoron van egy vallásos musical, amely Phenjani Maria sorsát meséli el. A katolikus apáca kivégzőosztag előtt fejezte be életét Észak-Koreában. Minden bizonnyal nem véletlenül lőttek ki három rakétát röviddel a pápa érkezése előtt Észak-Koreából.

Ferenc pápa Dél-Koreában részt vesz az ázsiai katolikus fiatalok találkozóján is. A katolikus egyházfő engedélyt kapott arra, hogy átrepülhessen Kína felett. II. János Pál pápának ezt az engedélyt még nem adta meg Peking. Ez a gesztus reményt nyújt arra, hogy javuljanak a Vatikán és Peking kapcsolatai. Kína akkor szakította meg a kapcsolatait a Vatikánnal, amikor a Szentszék Tajvant ismerte el Kína képviselőjének. Akkor Mao elnök utasítására a kínai katolikus egyháznak is meg kellett szakítania a kapcsolatait a Vatikánnal. Azóta két katolikus egyház működik Kínában: az egyik elismeri a pápa fennhatóságát, a másik nem.

Ferenc pápa megegyezésre törekszik Pekinggel a Kínában élő 12 millió katolikus hívő érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez