Életveszélyben a szegények bankárai

“A bátyámat lelőtték, én vettem át az üzletet”– mondja a 31 éves Haque, aki rendőri kísérettel érkezik a piacra és pisztolyt tart az övében. Ő az egyike annak a 200 ezer pénzkölcsönzőnek, aki annak az 530 millió indiainak ad kölcsönt, akinek nincs bankszámlája.

 

 

 

 

 

 

A központi bank indította el az akciót még évekkel ezelőtt. Narendra Modi miniszterelnök kijelentette: szeretné, ha minden indiai polgárnak lenne bankszámlája 2016-ban.

Ettől még messze vagyunk, hiszen 530 millió ember az több mint az Európai Unió egész lakossága. Uzsorások-e a szegények bankárai? Az biztos, hogy évente 21 milliárd dollár a bevételük. Ez az egyötöde annak, amit a bankok keresnek. A kamatokat elvben központilag állapítják meg, de senki sem tagadja, hogy minden a helyszínen dől el. A szegények bankárai általában piaci kereskedők, akik pénz kölcsönzésével is foglalkoznak. Rengetegen állnak sorba.

De ki tud közülük fizetni? És ki akar?

Rendszeresek az életveszélyes fenyegetések és a gyilkosságok is. Mégis megy az üzlet, mert igény az van rá. India lakosságának jelentős része hitelképtelen. A hivatalos adat 530 millió. Ez is hatalmas szám, de lehet, hogy még ennél is többen vannak. A jövedelmek szerények, a munkanélküliség óriási, a falvakban évezredes a nyomorúság. Elég egy rossz termés és egész vidékek válnak fizetésképtelenné.

Ezen az áldatlan állapotom próbál meg változtatni a központi program, amely pénzt kínál azoknak is, akikkel a bankok nem állnak szóba. Szakértők túl optimistának tartják Narendra Modi miniszterelnök kijelentését, hogy minden indiainak legyen bankszámlája 2016 végére. Jelenleg még szükség van a 200 ezer pénzkölcsönzőre, aki olykor az életét kockáztatja, amikor pénzt kínál kamatra a szegényeknek a piacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez