Amerikában rejtőznek a korrupt kínai káderek

Ezt állítja a pekingi belügyminisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó főnöke. Szerinte több mint 150 “komoly gazdasági bűnöző” rejtőzködik az Egyesült Államokban, mellyel Kínának nincs kiadatási egyezménye.

 

800 milliárd jüant vitt külföldre az a 16-18 ezer “komoly gazdasági bűnöző”, aki az elmúlt 5 évben külföldre távozott. Ez több mint 1 milliárd amerikai dollár.

A “komoly gazdasági bűnözők” jórésze a Kínát kormányzó kommunista párt korábbi kádere. Nemrég harcot indítottak Kínában a “meztelen mandarinok” ellen. Ők olyan kommunista káderek, akik otthon gyakorolják a hatalmat és csináljak a pénzt, nem mindig a legtörvényesebb módon, de a családjukat külföldön tartják. A családtagok dolga az, hogy a jüanban megszerzett vagyont átmentsék dollárba. A pénzmosás mesés haszonnal járhat.

Egy híres eset volt Laj Csanghszingé (Lai Chaixing). Ő mosta tisztára a káderek pénzét Hsziamen városában, dél-nyugat Kínában a tengerparton. 1999-ben forró lett a lába alatt a talaj és Kanadába menekült. Peking kérte a kiadatását, de Ottawa megtagadta. A kínai bevándorló ugyanis azt állította, hogy politikai okból üldözik. 12 évig tartott a jogi huzavona, de végül Kanada kiadta a jeles pénzmosót Kínának. Csak azt kötötték ki, hogy halálra nem ítélhetik. Laj azóta is életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Peking azt szeretné, ha több ilyen eset lenne. Hszi Csinping, az ország első embere ugyanis elrendelte a rókavadászatot. A róka sok lyukat fúr, hogy könnyen el tudjon menekülni. Most a kínai rendőrök megpróbálják külföldön is elkapni a korrupt kádereket. A belbiztonság egykori főnöke már előzetesben. Ő a legfelső vezetés tagja volt még nem is oly rég. Peking igazolni akarja, hogy senki sem érinthetetlen.

Partner lesz-e ehhez Washington, hiszen a korrupt káderek jelentős része az Egyesült Államokba menekült? Hivatalos válasz nincs: az USA nyilván a két állam kapcsolatainak alakulásától teszi függővé a döntést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez