Többet kell fizetni a serpáknak

Szeptembertől egy nepáli kísérő balesetbiztosítási díja 10-ről 15 ezer dollárra emelkedik. Az egészségbiztosítás 3-ról 4 ezer dollárra. Áprilisban 16 serpa meghalt, amikor elsodorta őket egy lavina, ezért minden nepáli kísérő leállt, jobb fizetést követelve.

 

 

 

 

Két hónap mindössze a szezon a Himalájában. Nepálban 400 hegycsúcs van és ezt évente többezer hegymászó szeretné elérni, de egyedül nem megy. A serpák szívesen segítenek, ha megfizetik őket.

Az a probléma, hogy a külföldi hegymászó a nepáli államnak fizet, az pedig nem gondoskodik a serpák baleset-és egészségbiztosításáról, ezért a serpák azt követelték, hogy az állam 30%-ban pénzelje a serpa segélyalapot. Ebből a szerencsétlenül járt kísérők családját kárpótolnák. A nepáli állam, melynek a hegyi turizmus az egyik legfőbb bevétele, csak 5%-ot vállalt. Erre a serpák felemelték a külföldi hegymászók díját, mégpedig lényegesen.

Abban bíznak, hogy nagyon sokan akarnak hegyet mászni. Nepálban, ahol a legtöbb magas hegy van, csak két hónap a szezon. A külföldi hegymászók döntő többsége nem mer serpák nélkül nekivágni a hófödte csúcsoknak, ahol már oly sokan haltak meg, köztük a magyar Erőss Zsolt is.

A serpák nincsenek megelégedve az eredménnyel, de elfogadják az új árakat. Eddig sztrájkoltak, így az idei szezonnak már lőttek. A következő kéthónapos szezonban egy jó serpa 5-7000 dollárt is összehozhat. Ez nem sok egy egész évre, de a tízszerese annak, amit egy átlagos nepáli egy évben megkeres.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez