Phenjan másképp

Enter Pyongyang. Ez annak a videónak a címe, amely igyekszik másképp bemutatni a világtól elzárkózó Észak-Korea fővárosát, mint az eddigi szigorúan ellenőrzött filmek. Pedig ezt is ellenőrizték, de a megrendelő a Koryo volt, a diktatúra idegenforgalmi szervezete, amely kevesli az évi 6000 turistát.

 

 

 

 

Semmit sem szabad fényképezni, vagy filmre venni, aminek köze lehet a nemzetbiztonsághoz.

Ez alapelv a turizmusban Észak-Koreában, ahol ma is több mint egymillió ember áll fegyverben egy 24 milliós országban. A fotósok és filmesek számára tilosak az építkezések, hiszen nem lehet tudni, hogy pontosan mi épül. Minden külfölditől feltételezik, hogy kém. Ez ma is hivatalos álláspont, pedig a fegyverszünetet már 1953-ban megkötötték. A kémhisztéria miatt szinte semmit sem lehet megmutatni Észak-Koreából, ahova emiatt igen kevesen kívánnak belépni. Különösen miután a visszaút bizonytalan. A vigyázatlanul fotózó külföldi könnyen a rendőrségen találhatja magát. Régebben munkatáborba küldték, átnevelő célzattal, ma már csak kiutasítják.

A hivatalos turistaügynökség, a Koryo viszont úgy gondolta, hogy kell egy olyan videó, amely nemcsak a díszmeneteket mutatja, de a hétköznapi életet is. Kiderül: Phenjanban is szeretnek görkorcsolyázni a gyerekek. Persze ez becsapós, hiszen Phenjan fényképezhető részein az elit lakik. Az ifjú diktátor elrendelte, hogy a fővárosban csakis olyanok élhetnek, akik tagjai az országot kormányzó Munkapártnak és személyesen lojálisak a Kim dinasztiához, amely 1945 óta kormányozza Észak-Koreát.

Az igazi nyomor a világtól elzárkózó kommunista diktatúrában vidéken van, de oda nem kalandoztak el a videó készítői. Ők csak a fővárost, Phenjant akarták bemutatni, másképp. A cél az, hogy kicsit több legyen a turista, hiszen nagyon hiányzik a kemény valuta a kommunista diktatúrának.

{youtube}_6UxcLMdWV8{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez