Hamburger szakéval- Új utakon a sinto istenek itala

Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.

 

 

 

Ha umeshuvel készítik a szakét, akkor olyan bársonyos íze lesz, mint a magyar Tokaji aszúnak- állítja Kenszuke Sichida mester, akinek ősei 140 éve kezdték meg a szaké főzést Japánban.

Csakhogy ma már ez kevés: a hazai piac nem tart el ennyi szakéfőzőt. Maguk a japánok ugyanis egyre kevesebb szakét isznak. Sokan áttértek a borra, vagy a sörre, esetleg a skót whiskyre. Külföldön pedig minimális az érdeklődés: csak a japán éttermek rendelnek szakét. Külföldön ugyanis úgy gondolják, hogy a szusihoz, vagy a szasimihez jó a szaké, de máshoz nem.

A japán szaké mester most világkörüli utat tesz, hogy meggyőzze Amerika és Európa kétkedő polgárait arról, hogy a szaké kiváló az osztrigához éppúgy, mint a hamburgerhez. Az érdekes az, hogy közben a japán mester maga is először kóstolja meg a külföldi ételeket. Neki is újdonság tehát, hogy a hamburgert lehet szakéval kombinálni. Az osztrigához sem csak fehér bor dukál, vagy épp pezsgő, hanem remekül megy a szaké is.

Kevésbé savas ugyanis, mint a borok általában. Ez jótékony hatású az emésztésre és az íze is finomabb– állítja a mester, akinek családja 140 éve főzi a sinto istenek szent italát. Egy-egy harminc-negyven éves palack 300 dollárba kerül a szakéból, vagyis nem vetekedhet még a híres francia borokkal. A japán szakéfőző mester nem adja fel: a hazai piac nem elég. Ha nem találunk külföldi vevőket, akkor a szaké lassan-lassan eltűnik.

Márpedig ez nemcsak egy mesterség, de egy tradíció is. Nagyon nem szeretném, ha ez a hagyomány eltűnne.– nyilatkozta a New York Timesnak a japán szakéfőző mester.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez