44 indiai nővér hazaérkezett a líbiai káoszból

Még többszáz indiai vár arra, hogy hazaszállítsák Líbiából, ahol immár teljes a zűrzavar. Több mint ezer indiai dolgozott az egészségügyben Tripoliban és Bengaziban. A 44 nővér először Tunéziába ment, onnan repült haza Kerala államba, Indiába.

 

Nem sokkal korábban érkeztek meg azok az indiai nővérek, akik Irakban rekedtek, méghozzá azon a területen, ahol a fanatikus ISIS kikiáltotta a Kalifátust és bevezette a sariat.

Kerala állam évek óta exportál szakképzett egészségügyi munkaerőt Afrikába és Ázsia más országaiba, de az elmúlt hetek fejleményei Irakban és Líbiában elgondolkodtatják a döntéshozókat. Kerala állam főminisztere kérte India külügyminiszterét, hogy tegyen meg mindent a külföldön rekedt nővérek hazahozatala érdekében.

Líbiából az USA és Nagy-Britannia és sok más állam is kivonta diplomáciai személyzetét, miután Líbia ideiglenes kormánya közölte: nem ura a helyzetnek. A fegyveres milíciák hetek óta ádáz harcot folytatnak egymás ellen, miközben a hadsereg és a rendőrség emberei szép csendben dezertálnak Líbiában.

Szaif Al Kadhafi, a megbuktatott és meggyilkolt diktátor legkedvesebb fia, aki a miniszterelnöki tisztet töltötte be apja mellett, még a bukás előtt figyelmeztette a nagyhatalmakat, hogy Líbia nem egységes állam, csak az olaj tartja egyben a különböző egymással marakodó törzseket. A jóslat beigazolódott. Nem egészen három évvel Kadhafi bukása után teljes a káosz Líbiában, melynek déli részén az AQIM és más dzsihád szervezetek építenek ki infrastruktúrát.: kiképző táborokat terroristák számára, akik aztán egész Afrikát fenyegethetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez