Enyhe ítéletek a vendégmunkásokra lövöldöző görög gazdák ellen

“Szégyellem, hogy görög vagyok.”- mondta a bangladesi vendégmunkások ügyvédje Patraszban, ahol a bíróság a vádlottak nagyrészét felmentette, pedig rálőttek a bérüket követelő vendégmunkásokra.

 

Négy bangladesi vendégmunkás súlyosan megsebesült, amikor a görög gazdák fegyverrel akartak pontot tenni a munkaügyi vita végére. A görög gazdák illegálisan alkalmaztak bangladesi vendégmunkásokat, akiket rémes körülmények között tartottak a peloponezoszi félszigeten. Hat hónapig bért sem kaptak, ezért tiltakoztak, mire a gazdák belelőttek a tüntetőkbe.

Az ítélet: egy embert 14 év és 7 hónapra büntettek, egy másik gazdát 8 év és 7 hónapra, de mind a ketten szabadon távozhattak, mert fellebbeztek. A többi vádlottat felmentette a görög bíróság. Görögországban a gazdasági válság következtében eldurvultak a munkahelyi viták, gyakoribbá váltak a brutális akciók. Megerősödött a fasiszta szélsőjobboldal, amely a külföldiek eltávolítását követeli a görög munkaerőpiacról.

Ez népszerű követelés, hiszen a munkanélküliség katasztrofálisan magas Görögországban annak ellenére, hogy több mint egymillió ember keresett munkát külföldön a gazdasági válság kitörése óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez