Európai túszokra pályázik az Al Kaida

“Amerikai és brit útlevéllel az Al Kaida fogságába esni majdnem biztos halált jelent, mert Washington és London nem fizet váltságdíjat. Az Al Kaida viszont ebből szerzi a bevételei felét”- mondta a New York Timesnak David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium terrorista ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára.

 

 

 

 

 

Európa államai viszont fizetnek túszokért, bár tagadják ezt.

Hogy kezdődött? 5 millió eurót vitt három diplomatatáskában egy német diplomata Maliba. Ez volt a váltságdíj 32 elrabolt európai polgárért. A pénzt a Szaharába vitték, ahol a szakállas dzsihádharcosok egy pokrócon szépen megszámolták. Később elengedték a túszokat, de kiadták a jelszót: szerezzetek új túszokat, méghozzá a kontinentális Európából. Közben pedig az 5 millió euróból megalakult az AQIM, az Al Kaida észak-afrikai szárnya.

Az emberrablásokat a központ irányította valahonnan Pakisztánból. Az AQIM, az Arab félszigeten működő Al Kaida és a szomáliai Al Shabab ugyanazzal a módszerrel dolgozik, a közös kassza javára. Így lesznek az európai államok az Al Kaida fő szponzorai, természetesen az akaratuk ellenére.

“Az elmúlt 5 évben 165 millió dollár volt az Al Kaida bevétele a váltságdíjakból”– állítja David Cohen amerikai pénzügyi államtitkárhelyettes. “Az európaiak képmutatóan viselkednek”- állítja az USA egykori bamakoi nagykövete. Amikor a német diplomata átadta az 5 milliós váltságdíjat a szakállas dzsihádharcosoknak a Szaharában, akkor ezt hivatalosan úgy számolták el, mint a Malinak nyújtott humanitárius segélyt. Akkor még persze más árak voltak: 32 európai túsz nyerhette vissza a szabadságát 5 millió euróért. Ma már egy héttagú francia család kerül ennyibe.

Legalábbis a francia sajtó szerint ennyit fizettek ki az Al Kaida szövetséges Boko Haramnak váltságdíjként. Hivatalosan persze nem a kormány fizetett, hanem az a cég, ahol a francia férfi dolgozott. A lényegen ez mit sem változtat: az európaiak szponzorálják az Al Kaidat– állítja a New York Times.

Oszama bin Laden utolsó televíziós szózatában épp arról beszélt, hogy milyen fontos az, hogy a központ irányítsa az emberrablásokat. Oszama bin Laden már halott, de az emberrablás biznisszé vált az Al Kaida és más iszlamista szervezetek számára. Ami még csak 5 millió euro volt 2003-ban, az már 66 millió dollár lett tavaly. Ekkora váltságdíjat inkasszált az Al Kaida, amely szisztematikusan vadászik európai polgárokra, hogy feltöltse a kasszát- írja összeállításában a New York Times.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez