Monopolhelyzetet élvez Kínában a Microsoft

Pekingben, Sanghajban, Kantonban és Csengtuban nyomozók szállták meg a Microsoft irodáit. Hivatalos magyarázat egyelőre nincs, de a lapok arról írnak, hogy a Windows a kínai piac 95%-án uralkodik, ezt pedig sokallják a kínai hatóságok.

 

 

 

 

Egy éve indult vizsgálat a multik ellen Kínában, ahol a piac monopolizálása az egyik vád, a másik a korrupció. A Microsoft egyébként másutt is kapott már büntetést azért, mert a Windows programok gyakorlatilag monopolizálták a piacot. Az Európai Unió 561 millió eurós bírságot szabott ki emiatt. Kínában különösen azután erősödött meg a félelem a Microsoft monopolhelyzete miatt, amikor a Snowden ügyben kiderült, hogy a nagy amerikai cégek együttműködtek a hírszerzéssel, jelen esetben az NSA-vel. Az állami hivatalok immár igyekeznek megszabadulni a Windows programoktól.

A kínai sajtó tele van a multik bírálatával: a húsbotrány a legnevesebb amerikai étteremláncokat is elérte: Sanghajban és Pekingben nem lehet hamburgert kapni a Mekiben. Mindezt azért, mert egy amerikai tulajdonú kínai cég, a Husi romlott húst szállított a McDonalds-nak éppúgy, mint sok más amerikai gyorsétterem-láncnak Kínában.

A multik bírálatának harmadik célpontja a korrupció: a GlaxoSmithKline kínai leányvállalatának brit főnöke akár tíz év börtönt is kaphat. Nagy-Britannia korrupciós ügyeket vizsgáló hivatala jelezte, hogy együttműködik a pekingi nyomozókkal. Ilyen még nem volt Kína és Nagy-Britannia meglehetősen viharos történelmében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez