Szabad-e kenyeret tömni egy hithű muzulmán szájába Ramadan idején?

Erről vitatkozik a parlament Indiában, ahol kínos incidens történt a büfében: egy hindu nacionalista képviselő kenyér darabot próbált meg egy muzulmán alkalmazott szájába gyömöszölni, a Ramadani böjt idején.

 

Az ellenzéki pártok egyhangúlag bocsánatkérést várnak el a hindu nacionalista képviselőtől, aki a kormánypárti többség tagja. A videó bejárta egész Indiát, és felháborította a a 150 milliós muzulmán kisebbséget, amely amúgy is gyanakvással szemléli a Dzsanata kormányzatot, amely hindu nacionalista irányzatot követ.

A Dzsanata Párt májusban nagy többséggel nyerte meg a választásokat Indiában. Narendra Modi lett a miniszterelnök, aki korábban Gujarat állam főminisztere volt. Ebben az államban az ezredfordulón muzulmánellenes pogromok voltak, melyek során többezer ember meghalt. Perek indultak. Narendra Modit végülis felmentették, de a muzulmán kisebbség azóta is gyanakvással tekint rá.

A szóbanforgó képviselő, aki a kenyérdarabot a muzulmán felszolgáló szájába akarta gyömöszölni, egy olyan kisebb hindu nacionalista párt tagja, mely Maharasztra államban szervezi a muzulmánellenes megmozdulásokat. 1993-ban itt is muzulmánellenes pogromok voltak. Egyedül Mumbai városában- az egykori Bombayban- több mint 900 muzulmánt öltek meg.

A képviselő úr most azt állítja: nem akart muzulmánellenes provokációt elkövetni, kizárólag a rossz koszt miatt tiltakozott. Szerinte a kenyér ehetetlen ebben a büfében. Az ellenzék nem ad hitelt a képviselői magyarázkodásnak, nyilvános bocsánatkérést vár el. A videó a Ramadani böjt incidensről politikai drámává fajulhat, hiszen a 150 millió muzulmán a legnagyobb kisebbség a soknemzetiségű és sokvallású Indiában, ahol a hindu nacionalista Dzsanata párt kormányoz.

{youtube}d1JI8RnL-_0{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez