Egymilliárd dolláros házban él India leggazdagabb embere

Egyre több a szupergazdag Indiában, ahol a 200 ezer dolláros BMW-t úgy veszik, mint a cukrot. A 475 ezer dolláros Lamborghinit is vennék, de sajna az indiai utakon a sportkocsi csak pillanatokig tartana.

 

“A következő négy évben a szupergazdagok megsokszorozzák a jövedelmüket”– jósolja egy friss jelentés, amely a világ legnagyobb demokráciájának elitjéről szól. Ki a szupergazdag Indiában?

Akinek a befektetései meghaladják a 3,75 millió dollárt!. Csak kevesen tartják a pénzüket értékpapírban, mint Amerikában, vagy Angliában. Indiában a luxusfogyasztás a menő. 30 év alatti milliomosok veszik meg a luxusautók nagyrészét. A Mercedes tavaly 47%-al növelte az eladásait abban az országban, ahol a lakosság fele a létminimum alatt, vagy annak közelében él.

A luxusautóknál is népszerűbb a luxusingatlan és az ékszer. A rekordot India leggazdagabb embere tartja: Mukesh Ambani Mumbaiban 1 milliárd dollárért építtetett magának toronyházat. Ebben van mozi és uszoda és mindenből a legnagyobb luxus.

Lakhsmi Mittal, a brit-indiai acélgyáros nemrég megrendezte egyik unokahúga esküvőjét Barcelonában. Kibéreltek egy egész múzeumot. Az esküvő csekély 80 ezer dollárba került.

Nem okoz-e mindez feszültséget Indiában, amely továbbra is Földünk egyik legszegényebb országa?

Nem. Narendra Modi, a hindu nacionalista Dzsanata párt miniszterelnöke támogatja a gazdagodást. Thatcher asszonyhoz hasonló gazdaságpolitikát folytat, vagyis a piac mindenekelőtt. A szupergazdagok így joggal bízhatnak benne, hogy négy év múlva még sokkal gazdagabbak lesznek, ahogy ezt egy tanulmány most megjósolta. A szegények pedig abban reménykedhetnek, hogy a helyzetük egy kicsit javul, és így 2,15 dollárnál többet költhetnek naponta Indiában.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez