Bubópestis Kínában

Egy 30 ezres várost hermetikusan elzártak a külvilágtól Kína észak-keleti részén, ahol egy ember meghalt bubópestisben, 151 ember pedig megbetegedett. Yumen városába egészségügyi szakértőket küldtek, hogy megakadályozzák a bubópestisjárvány kitörését.

 

 

 

 

 

Hogy tört ki a bubópestis Mandzsuriában, ahonnan régebben is több nagy járvány indult el? Egy ember mormotát lőtt, hogy a kutyájának enni adjon. Ez a mormota volt beteg. Valószínűleg egy bolha fertőzhette meg a rágcsálót, róla terjedt át a betegség az emberre.

Mik a fő tünetek?

Magas láz, a nyak, a lágyék megduzzadása, hasmenés, általános vérzékenység. A bubópestis a XXIX. században az esetek 50%-ban halálos, hatalmas adag antibiotikum a fő védekezés ellene. Nem tudták ezt a középkorban Európában, ezért ott szinte mindenki belehalt a járványba. A XIV. században Európa lakossága 450 millióról 350-re csökkent a folyamatos pestisjárványok következtében.

Honnan jött a bubópestis?

A tudósok feltevése szerint Dzsingisz-kán katonái hozták a mai Mongólia, Belső Mongólia és Mandzsúria területéről, ahol a higiénia borzalmas lehetett. A járvány elérte a kikötőket a Földközi-tenger keleti részén, innen hajóval érkezett Európába. Patkányok hozták be és Itália népe teljesen védtelen volt éppúgy, mint a többi európai ország. A bubópestist azóta persze sikerült megfékezni, de a világon ma is pusztít. Évente 1000-3000 ember hal bele a bubópestisbe, főként Afrikában.

Kínában is felbukkannak néha esetek, de ilyenkor igen szigorúan lépnek fel, teljes a karantén. Mindenkit elkülönítenek, akinek csak a legkisebb köze is volt a bubópestises betegekhez, persze főképp a halottakhoz. A halottak koporsóját előbb alaposan fertőtlenítik, azután porrá égetik. Régebben egyszerűen eltemették, de akkor a halott tovább fertőzhette a vidéket. Patkányok és más rágcsálók ehettek a hullából, így a járvány újrakezdődhetett.

Most elégették a bubópestises halott koporsóját Kínában, ahol hangsúlyozzák: csak egy ember halt meg a járvány következtében, a karanténba zárt 151 fertőzött pedig viszonylag jól van. Az egész 30 ezrest várost elzárták a világtól, nehogy bubópestisjárvány pusztítson Kína észak-keleti részén, Mandzsuriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez